MulteFire, una nova forma de connexió sense fils, es presenta a Barcelona

Compartir

Combina els beneficis de l’LTE i el Wi-Fi, amb desplegaments potents com el primer i senzills com el segon.

Fundada per Nokia i Qualcomm, la MulteFire Alliance busca aprofitar una sèrie de bandes no utilitzades de l’espectre radioelèctric per tal de fer-hi circular dades, en previsió del notable increment del tràfic de dades que es produirà des d’ara i fins al 2020, i que fonts de l’Aliança calculen en un miler de cops més el tràfic de dades total que tenim avui en dia.

Usar les bandes no llicenciades pot comportar problemes, car es tracta d’un espai compartit i no regulat, pel que en muntar una infraestructura, ens podem trobar amb una altra de veïna que transmet per les mateixes bandes i ambdues es provoquen interferències.

L’espectre radioelèctric és dividit en diverses bandes, a les quals se les dota d’un determinat ús o de cap. Si una banda està regulada, vol dir que no es pot fer servir tret de en aquelles aplicacions que dicti la normativa.

Per exemple, la banda que fa servir la tecnologia Wi-Fi està regulada, essent la dels 2,4 GHz. Hi ha altres bandes que estan reservades, per exemple, a usos militars.

L’ús de bandes no llicenciades resulta especialment perillós en entorns amb una alta densitat d’ús, en els quals és fàcil trobar-se amb altres aplicacions que ocupen l’espai que volem fer servir. La tecnologia LTE (sigles de Long Term Evolution) és especialment eficaç en entorns molt densos pel que fa a l’ús.

La tecnologia MulteFire el que fa és combinar la flexibilitat i potència de l’LTE amb la facilitat de desplegament del Wi-Fi.

Com no podia ser d’altra manera, és flexible pel que fa a l’ús de bandes, amb una especial predilecció (segons apunten els fabricants) per la dels 5 GHz, desregulada i que ja empren alguns dispositius Wi-Fi per operar a més velocitat.

Els desplegaments es realitzen, doncs, en clau local, però permet oferir més qualitat tant en l’ús de dades com de veu, car suporta el servei VoLTE (no oblidem que es tracta d’una variació de la tecnologia LTE). A més, permet cobrir una àrea més gran amb una menor quantitat de nodes.

Un dels seus possibles usos seria, per exemple, per fer passar comunicacions segures de pagaments en TPVs sense fils.

Comercialment, s’adreça inicialment a grans desplegaments, com els que cobreixen estadis esportius, centres de convencions, o ciutats.

Un moment de la conferència en el Mobile World Congress en la qual s'ha presentat a nivell mundial la MulteFire Alliance

Un moment de la conferència en el Mobile World Congress en la qual s’ha presentat a nivell mundial la MulteFire Alliance

És probable que el seu ús es combini amb punts d’accés Wi-Fi, de manera que, des d’aquests darrers, les dades circulin a través dels nodes MulteFire per arribar a la xarxa, essent així compatible i universal l’accés per a tots els dispositius, simplificant la infraestructura interna de la xarxa per al transport de les dades.

Prendre les bandes no llicenciades a l’assalt

Una de les frases que em va sobtar més en boca d’un dels conferenciants que va participar a la taula rodona del Mobile World Congress sobre MulteFire, va ser la que es referia a què les bandes emprades per aquesta tecnologia queden “lluny de les autoritats reguladores“. Per la forma de pronunciar-la, crec que només li hagués faltat afegir un “per sort“, per a alleujament dels assistents vinculats amb el món de les operadores i els fabricants d’infraestructures.

La regulació del sector és un dels cavalls de batalla constants, excessiva segons les operadores i, per extensió, dels fabricants d’infraestructures, ja que les primeres són les seves clientes, i si no poden dur a terme nous desplegaments perquè les regulacions els ho impedeixen, no els compraran material i serveis…

Les bandes no regulades són, senzillament, això, no regulades. És a dir, cap autoritat indica l’ús que se’n pot fer i com fer-lo, si no que és cada aparell que el gestiona com li sembla al fabricant.

A partir d’aquí, evidentment que les autoritats poden regular algun dia aquelles bandes que actualment no estan subjectes a cap marc legal, però possiblement si intenten fer-ho es trobaran amb un problema descomunal si ja hi ha una gran xarxa d’infraestructura desplegada que utilitza aquell recurs.

Els fabricants i les operadores volen prendre, doncs, aquestes bandes a l’assalt abans que als diferents governs se’ls acudeixi posar-hi la mà a sobre.

Guillem Alsina
Etiquetes: