Paypal deixa desemparats els usuaris de la seva tarja de crèdit prepagament

Compartir

La multinacional nord-americana s’ha desvinculat completament dels problemes patits pels usuaris de les targes de crèdit que porten el seu nom.

La tarja Paypal Prepago era una targeta de crèdit MasterCard que els usuaris de Paypal podien encarregar gratuïtament al seu nom o, fins i tot, amb una opció de tarja anònima, anar carregant-la amb el seu saldo de Paypal i pagant amb ella en qualsevol establiment que disposi de lector de targes de crèdit i accepti les MasterCard estàndards.

Va ser una bona manera de treure els diners rebuts mitjançant Paypal per a aquells usuaris del servei que l’utilitzen per cobrar feines o vendes. Els diners s’hi transferien instantàniament, sense necessitar els dos o tres dies d’espera habituals quan es realitzen transferències a comptes bancaris, i no es cobrava més comissió que la pròpia del canvi de divises si es passava d’altres monedes a euros.

I fixeu-vos que, en tot aquest temps, he estat parlant en passat de la tarja perquè, efectivament, aquesta ja no es troba operativa.

Si bé la targeta es publicitava sota el nom de Paypal i es venia a través d’un enllaç a la pàgina principal de la mateixa empresa a l’Estat Espanyol, la seva gestió anava a càrrec de Yonique Money E.D.E, una companyia diferent de Paypal que es dedicava a l’emissió de targes de crèdit per a terceres parts i que ja havia tingut un “topada” amb la justícia a causa d’una mala praxi amb la tarja de crèdit Buen Menú. Aquesta companyia tenia llicència per operar com a Empresa de Diner Electrònic (EDE), i la tarja de Paypal només tenia una comissió d’obertura de 5 euros, i després gratuïta per a la resta de la seva existència, amb només els costos d’enviament de les targetes noves a mesura que anessin caducant.

Aquesta era la tarja prepagament de Paypal

Aquesta era la tarja prepagament de Paypal

Per als seus usuaris, el malson va començar amb el canvi d’any, ja que precisament la nit del 31 de desembre a l’1 de gener els fou cobrada a cadascun d’ells una comissió de 15 euros, no prevista en les clàusules de cap contracte, sota un estrany concepte de “Descàrrega de saldo“. En alguns casos, els qui tenien un saldo que superava els 15 euros, aquest import es cobrava íntegre. Als qui no hi arribaven, se’ls cobrava el que tenien a la targeta, deixant-la a zero.

L’oportunitat de les dates, en plenes vacances nadalenques, provoca que la majoria dels usuaris d’aquesta tarja no comencin a protestar fins passat el dia de Reis. Tant Younique Money com Paypal addueixen el cobrament a un error informàtic i, momentàniament, les aigües semblen tornar al seu curs, i molts usuaris tornen a carregar les seves targes per continuar-les utilitzant, sense saber el que els està a punt de caure a sobre.

El 30 de gener, el Banc d’Espanya revoca a Younique Money la seva llicència d’EDE, deixant les targes inservibles i el saldo que hi havia en elles “atrapat” sense poder-lo treure per caixer, gastar o reintegrar en el compte de Paypal. Unilateralment, Younique Money dóna de baixa el compte de Paypal de totes les targes que té donades d’alta, impedint així qualsevol moviment per part dels seus usuaris.

Immediatament, Internet i, especialment, els fòrums dedicats a temes financers i bancaris, bullen amb les protestes dels posseïdors d’aquestes targes. Alguns usuaris veuen com es queden “atrapats” a la tarja -ara ja un tros de plàstic sense cap utilitat- uns pocs cèntims, algunes desenes, o fins i tot centenars o milers d’euros.

Crítiques a Younique, Paypal i el Banc d’Espanya

Si abans parlava de malson, és en aquest punt en què comença un veritable via crucis per als posseïdors d’una d’aquestes targes de crèdit. En primer lloc, Paypal es desentén totalment del problema i dels seus usuaris, tot i que les targes han estat venudes sempre sota el seu segell, la seva imatge està en elles, i els contractes inclouen també referència a aquesta empresa de pagaments electrònics.

L’actuació del Banc d’Espanya també rep crítiques per part de l’OCU, acusant-lo de no haver pres les mesures adequades per evitar danys als clients de Younique, com ha estat el cas.

I, finalment, la “perla” de tot aquest assumpte, Younique Money, l’empresa emissora i administradora de la tarja de crèdit. Va disposar un mètode per a què els usuaris recuperessin els seus diners, primer mitjançant un formulari en PDF i canviant posteriorment a un formulari online (i provocant amb això que molts usuaris haguessin de repetir el procediment d’enviament).

Darrer comunicat que ha emès Younique Money (clic per a ampliar)

Darrer comunicat que ha emès Younique Money (clic per a ampliar)

 

A dia d’avui, alguns pocs usuaris han vist els seus diners retornats, mentre que molts altres (la majoria) segueixen queixant-se que des de la companyia emissora ni se’ls respon ni se’ls tornen els diners, i que des de Paypal només se’ls redirigeix ​​a Younique Money. A les xarxes socials, les crítiques tant a uns com a altres pugen de to.

Paypal, un gegant en evidència

La multinacional nord-americana de pagaments electrònics disposa de diverses solucions de pagaments i cobraments. Entre les primeres, a l’Estat Espanyol tenia aquesta tarja de crèdit MasterCard prepagament, de la qual, i a l’hora de la veritat, se n’ha desentès totalment tot i portar el seu logotip, poder ser contractada partint de la seva pàgina web (de fet, i fins bastant després que comencés l’escàndol, continuaven existint els enllaços cap a la pàgina de contractació d’aquesta tarja a la web de Paypal), i estar lligada a la seva forma de pagament.

Paypal encara ofereix una altra solució de pagament semblant, una tarja de crèdit VISA gestionada per Banco Cetelem, malgrat que tal i com està el pati, el més recomanable és abstenir-se en la mesura del possible de contractar solucions a aquesta companyia que vagin més enllà dels serveis que proporciona directament ja que, a l’hora de la veritat, ha demostrat una manca de compromís i empatia total envers els seus usuaris, als quals ha enviat a lluitar tots sols contra Younique Money.

També posar de relleu que, a més de Paypal, hi ha altres serveis de pagaments electrònics segurs, com Skrill o Dwolla per als qui volen enviar diners entre particulars, o Click2SellProPay o Authorize.net per a la realització de vendes i cobraments en línia per part de venedors i comerços.

Guillem Alsina
Etiquetes: