Por i fàstic al videojoc GTA V

Compartir

L’experiment d’un fotògraf danès ens porta al depriment sub-món que ens proposen els autors del congut videojoc Grand Theft Auto V, més conegut com a GTA V.

Locals de mala mort amb neons anunciant la seva presència, d’aquells on es pot aconseguir alcohol de dubtosa qualitat i bé de preu, juntament amb “companyia” femenina. Unrestaurant de carretera abandonat amb les restes del que en el seu dia va ser un cotxe esportiu. Tipus marginals retratats en un entorn decadent, d’edificis abandonats i salubritat inexistent.

Malauradament, tot el que he descrit podria correspondre a molts llocs del nostre planeta, tant dels països que en la nostra prepotència els occidentals hem descrit com “del tercer món”, com de casa nostra mateix, car els suburbis de les grans ciutats ens deixen molts paisatges urbans semblants als que he descrit o pitjors.

Però no, les visions concretes que he descrit no es corresponen amb cap lloc físic que puguem trobar si comencem a caminar per qualsevol carrer de qualsevol suburbi, si no a un videojoc, el popular Grand Theft Auto V, més conegut com a GTA V per les seves sigles.

Aquest videojoc ens posa en la pell d’un gàngster de baixa estofa, i ens permet còrrer lliurement a través d’un món artificial, virtual, que representa la ciutat imaginària de San Andreas, on s’edevenen els fets que composen la trama. Una ciutat curulla d’altres gàngsters, delinqüents i mafiosos, així com de les seves víctimes i personatges marginals que viuen en escenaris extrems. Com els suburbis més foscos i desatesos de qualsevol gran urbs però amb un punt afegit procedent de la imaginació dels artistes que han dissenyat un videojoc.

I aprofitant la possibilitat de fer fotos des de dins mateix del joc amb un telèfon mòbil amb càmera que porten els personatges protagonistes, l’artista multidisciplinar danès Morten Rockford Ravn ha realitzat una sèrie d’imatges en blanc i negre sobre aquesta realitat marginal que podem veure i tastar al GTA V, que molts cops ens faran dubtar de si el que estem veient és fruït dels pensaments més negatius sobre la naturalesa humana dels dissenyadors del joc, o és la realitat a la que com a societat sotmetem a molts dels nostres conciutadans, als quals apartem i marginem per a convertir-los en éssers antisocials i reconcorosos.

Podeu gaudir d’aquesta exposició virtual de fotografies sota el títol de “Fear and Loathing in GTA V” (por i fàstic a GTA V) a través del servei Tumblr, una eina de microblogging que permet conjuntar imatges i altres mitjans multimèdia al text.

Us deixo tot seguit amb una petita mostra de l’àmplia galeria d’imatges que fan d’aquest un interessant experiment que desdibuixa les línies que separen els paisatges més sòrdids del nostre món real amb la imatge igualment sòrdida que en podem projectar en forma de realitat virtual. Que en gaudiu.

GTA_1

GTA_2

GTA_3

GTA_4

GTA_5

GTA_6

GTA_7

Guillem Alsina
Etiquetes: