Prediuen crisi de les telecos europees

Bandera de la Unió Europea. Imatge de Yanni Koutsomitis a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Una coneguda consultora prediu la propera crisi de la Internet europea (i que compara amb la crisi econòmica) si no s’acceleren certes mesures en el mercat.

Strand Consulting, coneguda i polèmica consultora danesa que en el passat ha mantingut un front obert contra les polítiques de l’oficina de l’Agenda Digital europea comandada per Neelie Kroes, ha fet una crida a la Unió Europea per a què acceleri l’aplicació de certes polítiques i mesures a fi i efecte d’evitar una crisi en el sector de les telecomunicacions similar a la succeïda el 2008 en el sector financer, i deguda -sempre segons l’opinió de la consultora- a la inseguretat regulatòria provocada per la gestió del gabinet Kroes.

Aquesta inseguretat hauria dut les operadores de comunicacions a no invertir en infraestructures, insegures de la seva rendibilitat en el futur a mitjà termini, el que al seu torn hauria comportat que les empreses europees de serveis en línia no hagin pogut créixer com ho han fet les seves competidores (i, especialment, les nord-americanes gràcies a un marc regulador favorable). Com a conseqüència de tot plegat, la caiguda de la influència europea i del seu lideratge en l’escenari mundial de les telecomunicacions.

Segons la consultora capitanejada per John Strand, les operadores europees realitzen les mínimes inversions possibles per mantenir funcionals i al dia les xarxes existents, però esquiven la realització de noves inversions, insegures que puguin ser rendibles en el futur.

Strand culpa especialment a dues polítiques impulsades pel gabinet Kroes, i que la consultora titlla de “populistes”: la forma d’eliminar el roaming entre països del vell continent, i la negativa a permetre la implantació de canals online reservats per a determinats serveis en favor d’una mal entesa neutralitat a la Xarxa.

Per a Strand, l’èxit d’un Netflix europeu dependria, precisament, de poder disposar de canals que funcionin sobre les connexions a Internet però reservats per a serveis específics com els d’àudio i vídeo, amb els quals les prestadores de serveis podrien pactar amb les operadores per oferir serveis premium que cobrarien, de manera que podrien omplir les seves arques.

En la seva nota, Strand Consulting dóna la seva benedicció a les polítiques impulsades pel nou gabinet de Günther Oettinger (successor de Neelie Kroes), però indica que no s’estan posant en pràctica amb prou celeritat com per a canviar l’interès de les operadores en no realitzar noves inversions en sòl europeu.

La clau, segons Strand, són polítiques dirigides a afavorir el desplegament de la banda ampla, i la contractació de treballadors en el sector. En la seva nota, la consultora indica tres línies de treball com les més importants de la nova Agenda Digital: millorar l’accés dels consumidors i empreses a serveis i béns digitals, modelar l’entorn per afavorir el sorgiment de xarxes i serveis digitals, i crear una societat i economia digitals europees amb un potencial de creixement a curt termini.

Tot i lloar aquestes polítiques, Strand insisteix en què s’han de posar en pràctica el més aviat possible i accelerar-se, i posa com a exemple que van pel bon camí la reacció del rotatiu nord-americà The New York Times, que s’ha oposat amb vehemència a aquest camí . Segons Strand, això és degut a què minva la influència i lideratge de les telcos nord-americanes.

Un dels punts que la consultora danesa subratlla sobre el domini de les empreses nord-americanes és que aquestes han de pagar els seus impostos obtinguts a la Unió Europea, en el mateix territori de la Unió, i no divertir-los cap a paradisos fiscals.

Foto de portada: bandera de la Unió Europea. Imatge de Yanni Koutsomitis a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: