Quin domini territorial correspondrà a una Catalunya independent?

Quin domini territorial correspondrà a una Catalunya independent?
Compartir

Gairebé qualsevol usuari recorda l’època en què el més habitual era el .com. A mesura que es popularitzaven o n’apareixien de nous, ens vam anar familiaritzant amb altres dominis de primer nivell- aquest n’és el nom tècnic- com el .org i el .net. Actualment ja n’existeixen un fotimer i se n’aniran aprovant molts més, perquè l’escenari ha canviat radicalment i perquè també d’això n’estan fent un model de negoci basat en gran mesura, em temo, en la prebenda i en l’expectativa.

Hi ha una cosa, però, que no ha canviat gaire durant els darrers anys en el món dels dominis. N’hi ha un tipus, anomenat de primer nivell territorial, que continua regint-se per la geografia política i, essencialment, per les fronteres que defineixen la divisió privilegiada d’aquesta disciplina, és a dir l’Estat. Això vol dir que aquests dominis, sempre de dues lletres, es reserven a països sobirans o bé, també, a territoris dependents, que no és cap dels casos per a Catalunya.

Molts catalanoparlants, mentrestant, s’han agafat el nou món que representa Internet com una oportunitat per expressar-hi, de forma singular i sovint creativa, la incompleció nacional que arrosseguen. Alguns han vist en Internet una terra verge i han volgut construir-hi el país que fins ara se’ls resisteix. No és casualitat, doncs, que la llengua catalana tingui una sobrerepresentació excepcional a la Wikipedia, o que derivés en la creació del primer domini lingüístic del món, el .cat. La consecució de Twitter en català de la mà de l’Albert Cuesta, o la campanya de #LinkedIncatalan, que tard o d’hora aconseguirà el mateix a la plataforma professional, en són altres exemples.

I en començar a planificar, avui que ja no és cap quimera, com actuaríem en una Catalunya sobirana acabada d’estrenar, i després de convenir que el primer que faríem seria deixar de mirar-nos al melic durant un bon temps, si us plau, sorgeix llavors la pregunta de quin domini de primer nivell territorial ens correspondria. A la llista de codis binomis de l’ISO 3166-1, la que s’utilitza per crear dominis territorials per a nous Estats, trobem a la primera posició el nostre amic invisible i somriem. Tot seguit anem per feina, arribem a la “C” i comencem a buscar-hi combinacions que incorporin alguna de les vuit lletres restants de la paraula “CATALUNYA”. Viatgem al Canadà (CA), Xile (CL), Cuba (CU), la Xina (CN) i Xipre (CY), i ens imaginem el pitjor … però espera-espera-espera: no ens n’hem deixat la “T”? Sí! Durant un temps va correspondre al condomini angloamericà de les Illes de Canton i Enderbury (CT), però el 1979 es va integrar a la República de Kiribati i va deixar d’existir, doncs, al mapamundi polític.

L’atzar de la geopolítica reserva a Catalunya doncs, encara, el domini .ct. Si bé ja se n’havia parlat entre el 1996 i fins al 2005, la consecució del .cat per part de l’Associació puntCAT i el fet que la independència fos llavors un objectiu inabastable van acabar adormint aquella iniciativa, entenc. No sé si és aviat per plantejar-ho, però és evident que el solapament del .cat amb un futur .ct s’haurà d’abordar amb temps i se n’hauran d’explicar les diferències, perquè un i altre domini no tindran, en realitat, res a veure. La llengua és una cosa i les fronteres i els DNIs en són una altra de totalment diferent.

Versió en català de l’article publicat al blog Catalan Views de l’ACN el 12/03/2015

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: