Recordant l’Àngel Cortés

Compartir

Aquesta setmana ha traspassat un dels pioners de la internet espanyola que, per sobre de tot, ha estat una gran persona. En aquest article recordo com el vaig conèixer i en glosso la dimensió humana.

Vaig començar a escriure sobre noves tecnologies farà uns quinze anys aproximadament. Jo venia de fer un programa sobre informàtica (llavors el més ampli terme “noves tecnologies” encara no s’emprava, ni els smartphones existien) a Ràdio Salt, emissora local de la població homònima, veïna de la Girona on visc. N’havia fet la pàgina web, i ràpidament em vaig engrescar amb la novetat fins al punt de contractar un domini (el primer que vaig tenir en la meva vida i que encara mantinc) i publicar coses cada cap de setmana, que és quan tenia temps.

Quan feia els guions per al programa de ràdio encara no redactava continguts propis, si no que resumia notícies d’altres mitjans, bàsicament de Noticias Intercom. Va ser així que vaig conèixer el nom (que no encara personalment) de l’Àngel Cortés, ja que signava la majoria dels articles pels quals m’interessava, i va ser així també que el vaig començar a admirar.

Passat el temps, i quan ja redactava els meus propis continguts basant-me en notes de premsa, fonts originals i altres recursos, em vaig oferir com a col·laborador a Noticias Intercom. Va ser el propi Cortés qui em va trucar per saludar-me i explicar-me la manera de fer-los arribar els meus escrits. Tot i la posició que ja ostentava llavors com un dels pioners del periodisme en línia, em va tractar amb una proximitat i una bonhomia pròpia d’aquells personatges extraordinaris, que fan coses avançades al seu temps però de les quals no només no se’n vanten, sense restar-los mèrit, si no que senzillament les accepten com a naturals essent conscients que això no els posa per damunt dels altres.

Amb l’Àngel ens vam conèixer i hem seguit coincidint al llarg dels anys en el Mobile World Congress, una cita imprescindible per a mi i també per a ell. I ja des del primer moment em va convocar amb un “vine cap aquí que et presentaré una persona“, i que va donar pas a un regueró de presentacions de responsables de premsa de les principals companyies. L’Àngel sempre va ser una persona oberta i generosa, que va compartir sempre els seus coneixements i contactes sense demanar-ne res a canvi, com tantes altres coses de la seva vida.

D’aquelles cites sempre recordaré la seva naturalitat, espontaneïtat, i aquell sentit de l’humor tant fi i sibil·lí que tenia. Un dia em va etzibar un “tot el que m’has enviat avui era una merda“, amb aquella cara de burleta que feia ell, el que vaig fer que mai sabés de debó si els articles que li havia fet arribar no li agradaven o només estava intentant picar-me. Impossible enfadar-s’hi, així que m’hi vaig tornar amb un “això tu, que no tens cap mena de gust” i vam riure tots dos. De forma sincera.

L'Àngel fent brome al Mobile World Congress del 2011

L’Àngel fent brome al Mobile World Congress del 2011

Com he dit abans, l’Àngel Cortés va ser un dels fundadors de Noticias Intercom l’any 1995, ocupant el lloc de President i Director Editorial fins al 2002, any en el qual va fundar NoticiasDot.com, publicació que al seu torn va esdevenir el paraigües d’una sèrie de llocs web especialitzats com Kuviajes.

Per a què entengueu la importància que va tenir l’Àngel, se’ns n’ha anat un dels pioners de la Internet espanyola (en el més ampli dels seus sentits, incloent-hi aquí la catalana), que va començar la seva carrera amb les BBS i la va haver d’acabar prematurament amb la nova era dels blogs i les xarxes socials.

L’Àngel no només va ser un pioner, si no també un activista i, per sobre de tot, una persona respectada per tothom, hi compartissin o no les idees. Només veure’l parlant amb els representants de premsa de les grans marques fabricants al Mobile World Congress tirant-los en cara que “no havien presentat res” amb aquell mig somriure que mai sabies si ho deia de debó o simplement et prenia el pèl, i que els altres no només no s’enfadaven si no que buscaven convèncer-lo de que si havien presentat coses interessants, ja donava una imatge del seu carisma, la forta personalitat, i el respecte que despertava en els qui el coneixíem.

Els propers Mobile World Congress ja no seran el mateix sense ell.

Guillem Alsina
Etiquetes: