Skype arriba a Linux i a Chrome

Compartir

Com a client en versió alpha per a Linux i com a connector (plug-in) per al navegador i el sistema operatiu de Google.

El client de videoconferència Skype de Microsoft estava, fins ara, disponible per a Windows, Android, Mac OS X i iOS (iPhone, iPad) en versions que s’han anat actualitzant al llarg del temps. Els usuaris de GNU/Linux també comptaven amb una versió, però que no s’havia anat actualitzant i que ha quedat molt desfasada en el temps, pel que era poc usada, ja que no era gaire usable.

Però això canvia; sota la direcció de Satya Nadella, Microsoft ja ha llançat SQL Server per a GNU/Linux, un moviment inesperat i que confirma que l’estratègia de la companyia de Redmond es dirigeix a serveis, més que no pas a productes, i a facilitar la vida al seu client més que no pas a bloquejar-lo en la seva plataforma.

Ara Microsoft llança un nou client de Skype, de moment en fase alpha, per al qual demana l’ajut de la comunitat d’usuaris linuxers.

La tasca d’aquesta serà, senzillament, provar aquest client, informant dels problemes amb els quals es trobi i explicant als desenvolupadors de Microsoft la seva experiència d’ús.

El nou client de Skype es troba disponible en paquets DEB i RPM, de manera que és fàcilment instal·lable en qualsevol distribució de GNU/Linux, tals com Debian, Ubuntu o Fedora. La seva interfície d’usuari i funcionalitats s’homologuen a les de la resta dels clients per a les altres plataformes, i podem fer tant videoconferència com trucades de veu, com emprar la missatgeria de text.

Per què és important que els linuxers col·laborin en aquest desenvolupament?

Per demostrar fortalesa a Microsoft; la companyia de Redmond no ha presentat només un client de videoconferència per a Linux, ha presentat un desafiament per a la plataforma del pingüí, un desafiament en forma de pregunta: hi haurà prou linuxers que emprin Skype per fer interessant el desenvolupament d’aquesta versió?

Ara per ara, GNU/Linux funciona en menys del 2% dels ordinadors d’escriptori del món. Això són molts usuaris repartits per tot el món, però no prou per a justificar el manteniment d’un producte d’aquesta entitat.

Si la comunitat linuxera no respon a aquest repte, Microsoft podrà esbombar que GNU/Linux no és una plataforma interessant, que no hi té una base d’usuaris sòlida, i que el sistema operatiu és irrellevant, almenys pel que fa a les aplicacions d’escriptori (els servidors són un altre terreny de joc).

Com a connector per a Chrome/Chrome OS

Paral·lelament a la nova versió alpha per a GNU/Linux, Microsoft també ha presentat el connector (plug-in) de Skype per a Chrome, que permetrà gaudir del servei de videoconferència al navegador de Google.

Fins ara, aquest estava disponible per a altres plataformes, i en el cas de Chrome, només permetia enviar i rebre missatges de text.

A partir d’ara, tothom qui entri a la interfície web de Skype a través del navegador Chrome, podrà treballar amb totes les funcionalitats de Skype.

Aquesta novetat també és utilitzable des de Chrome OS i, per tant, fa assequible Skype per als posseïdors d’un Chromebook, ja que el sistema operatiu de Google es basa en el mateix navegador web.

Guillem Alsina
Etiquetes: