Swisscows, dels rellotges als cercadors

Compartir

El cercador suís Swisscows arriba al mercat espanyol apostant per les respostes intel·ligents i la protecció de la privacitat.

Després del seu llançament en els països europeus de parla alemanya (Suïssa, Alemanya i Àustria), el cercador Swisscows arriba al mercat espanyol, adaptat a la llengua de Cervantes (de moment, de català res) i amb un paradigma d’ús que busca diferenciar-ho dels habituals cercadors.

Swisscows busca especialment respondre preguntes, més que buscar pàgines web que continguin les paraules introduïdes. Per a això, busca reconèixer semànticament les qüestions que se li plantegen o, dit d’una altra manera, busca una comprensió de la pregunta que l’internauta escriu a la caixa de text del cercador.

L’empresa que l’ha creat, la suïssa Hulbee AG, està especialitzada en la investigació i el desenvolupament de programari neuronal i en la seva aplicació de manera eficient.

Un altre aspecte en el qual vol destacar Swisscows és el de la privacitat. Els seus servidors estan centralitzats a Suïssa i, segons la mateixa Hulbee, no s’hi emmagatzemen les consultes realitzades pels internautes de manera que a posteriori es pugui traçar un perfil individual de cada un dels usuaris del seu servei.

També afirmen que en els seus servidors centrals no s’hi permet l’accés a sniffers. Malgrat tot, vull fer notar que les dades passen indefectiblement a través dels ISPs locals, que són els qui ens proporcionen als internautes el servei de connexió a Internet, i que en aquest punt intermedi si que és possible per a terceres parts espiar el que fem o deixem de fer. A Internet no hi ha res completament segur.

La interfície d’usuari de Swisscows també és lleugerament diferent a la dels altres cercadors en línia, destacant poderosament en ella una caixa formada a base d’un núvol de hashtags de cerca. A la pàgina principal, aquests hashtags poden ser interpretats com uns suggeriments de temes d’interès però, quan realitzem una cerca, els hashtags d’aquest núvol ens permeten ampliar els resultats concretant més la cerca amb termes accessoris i temes col·laterals vinculats.

L’aspecte d’aquest núvol de hashtags s’assembla a les caixes de la nova interfície de Windows 8 o la pantalla principal de Windows Phone, amb els conceptes ‘tancats’ en caixes de diferents mides i colors.

Tot seguit, una comparació de la interfície i els resultats de la mateixa cerca a Swisscows i a Google:

Mostra de la interfície i resultats d'una cerca amb Swisscows (fer clic per ampliar)

Mostra de la interfície i resultats d’una cerca amb Swisscows (fer clic per ampliar)

Mostra de la interfície i resultats de la mateixa cerca d'abans amb Google (fer clic per ampliar)

Mostra de la interfície i resultats de la mateixa cerca d’abans amb Google (fer clic per ampliar)

Guillem Alsina
Etiquetes: