Telefonia mòbil catalana? Més opcions de les que et penses

Imatge de Tim Parkinson a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Ni una, ni dues, ni tres, si no moltes més són les empreses que ofereixen serveis de telefonia mòbil (veu i dades) en català. Algunes són mediàtiques, conegudes i globals, altres són més locals, desconegudes per bona part del gran públic, però igualment interessants. Us oferim una imatge de cadascuna d’elles.

Si a qualsevol de nosaltres ens aturen pel carrer i ens pregunten quantes operadores de telefonia mòbil hi ha pròpies del país i quins són els seus noms, la majoria de nosaltres en sabria dir una o dues. Però l’ecosistema de la telefonia mòbil catalana fa prous anys que és actiu i és molt més ric i divers del que ens imaginem…

Hi ha operadores mediàtiques, com la recentment llançada Parlem, de la qual n’hem vist els anuncis televisius o llegit titulars als mitjans de comunicació generalistes, però també hi ha aquelles empreses amb una vinculació més local a una part del territori català, que fa anys que treballen i que ho han anat fent més en silenci, com GurbTec.

Per a aquells que busqueu que, quan contracteu un nou producte de telefonia mòbil o quan truqueu per una consulta o incidència, us atenguin en català i sigui una empresa de proximitat qui ho faci, en aquest article hi trobareu un llistat de les operadores de telefonia mòbil catalanes (no hi hem inclòs les que ofereixen exclusivament productes de telefonia fixa) amb una descripció de cadascuna i els serveis que ofereixen.

retol_parlem

Parlem

La més jove i també la més mediàtica mercès als anuncis televisius i a la forta embranzida amb la que ha sortit al mercat. És el fruït de l’esforç de molts, entre els quals s’hi compten inversors, però la seva cara visible és la de l’empresari Ernest Pérez-Mas, que ha fet una tasca de camp recorrent el país de dalt a baix per explicar el seu projecte.

Actualment ofereix serveis de telefonia mòbil a particulars emprant la xarxa d’Orange (pre-pagament i contracte) i serveis convergents per a empreses (mòbil, fix i accés a banda ampla), però al llarg dels propers mesos té previst anar ampliant la seva cartera amb serveis de telefonia fixa, accés a Internet de banda ampla, 4G per a la telefonia mòbil, i fins i tot la creació d’una xarxa de fibra òptica pròpia.

Els continguts digitals també estan en el punt de mira de Parlem, pel que esperam veure en algun moment un videoclub en línia amb pel·lícules que també estiguin disponibles en català mercès als doblatges duts a terme per la CCMA, o bé en l’idioma original i subtitulades.

El què no ven són terminals, prefereix apostar perquè sigui el client qui adquireixi el telèfon pel seu compte i lliure.

La seva aposta per valors “de catalanitat” és pública i notable: la llengua vehicular de l’empresa és el català (de fet, la seva web no té cap versió idiomàtica, està feta en exclusiva en aquesta llengua), de la mateixa manera que l’atenció al client.

Lloc web de Parlem

retol_mobilcat

MobilCat

L’operadora tarragonina va néixer al febrer del 2013 i ofereix serveis de veu i dades mòbils a través de la xarxa d’Orange. El seu punt fort són uns preus competitius pel que fa a les tarifes de veu, i que les trucades entre usuaris de la mateixa operadora tenen cost zero.

De la mateixa manera que Parlem, tampoc ofereix un catàleg de telèfons mòbils; el terminal, doncs, ha de ser posat pel mateix client, que pot optar per adquirir-lo en les mateixes botigues en les que pot adquirir les SIMs de l’operadora, ja que aquesta basa el seu de model de negoci tant en la venda a través d’Internet, com en una xarxa de punts de venda que abasta tota la geografia catalana, i que està conformada per botigues d’informàtica i telefonia.

De la mateixa manera que Parlem, la seva filosofia és la de dirigir-se al client catalanoparlant, realitzant l’atenció en la mateixa llengua, encara que la seva web també es pot trobar en castellà.

Lloc web de MobilCat

retol_icatel

Icatel

És una empresa gironina, concretament de la població de Llagostera, que ofereix serveis de telefonia fixa i mòbil. El seu punt fort és la possibilitat de fabricar-te una tarifa a mida mercès a una botiga en línia molt senzilla i gràfica, en la qual podem escollir un abonament per a determinats minuts, i un paquet de dades. La suma dels dos preus produirà la nostra tarifa mensual, pel que podem fer un càlcul del consum mensual que tenim, i ajustar la tarifa que volem pagar a aquest consum real.

En telefonia fixa i connexió a Internet, treballa amb tots els operadors d’infraestructura de veu i dades. De la mateixa manera que les dues anteriors, en qüestió de terminals mòbils, ha de ser el client qui posi el telèfon lliure, ja que l’empresa no en ven.

Pel que fa al seu compromís amb els clients, a més d’oferir l’atenció en català, busca oferir una factura senzilla i comprensible, així com transparència i facilitats de tota mena per tal que aquests s’hi trobin còmodes treballant-hi.

Lloc web d’Icatel

retol_racc

RACCtel

El Reial Automòbil Club de Catalunya té, a més dels serveis propis de qualsevol entitat dedicada al món del vehicle a motor (assegurances, formació,…), també una agència de viatges i la seva pròpia operadora de telefonia mòbil que empra la xarxa de Vodafone, essent la més antiga del panorama català de les telecomunicacions mòbils, ja que actua des del 2009. Actualment la gestiona Euskaltel, l’operadora basca de telefonia.

Ofereixen tarifes de veu i dades, per contracte i de pre-pagament i, a diferència de les anteriors, també terminals. El seu catàleg de telèfons és reduït si el comparem al d’una operadora amb xarxa pròpia, farcit principalment amb dispositius de gamma baixa i mitjana (Alcatel 20.12, Samsung C3590, o Sony Xperia E1 entre d’altres) amb alguns exemplars de gamma alta (Samsung Galaxy S4 o iPhone 5S, per exemple).

La seva publicitat és més aviat discreta; tret d’alguna trucada de telemàrqueting (i sospito que aquestes van destinades només a les persones que ja són sòcies de l’entitat) i algun anunci al carrer, pràcticament només en podem veure publicitat i referències als centres del mateix RACC.

Lloc web de RACCtel

retol_gurbtec

GurbTec

L’operadora osonenca (té la seva seu a Vic) ofereix tota mena de serveis de veu i dades, entre ells el de telefonia mòbil amb unes tarifes molt competitives, fins i tot si es tracta de minuts il·limitats en trucades de veu, pel que pot ser una opció molt interessant per a aquelles persones que parlen molt i es connecten poc a Internet o, directament, no s’hi connecten.

La diversitat de tarifes que ofereix fa difícil que qualsevol persona no hi trobi una que s’ajusti a les seves necessitats i consum. Fins i tot tenen tarifes dedicades a aquells qui se’n van de viatge a l’estranger i volen gaudir de veu i dades en roaming.

L’única pega que li he trobat a la seva web és que no es pot formalitzar el contracte o la compra de la tarja SIM en línia, si no que t’hi has de posar en contacte via correu electrònic per a què t’enviin els formularis a omplir per donar-te d’alta com a client.

Igualment, no disposen de tarifes pre-pagament, si no només per contracte.

Lloc web de GurbTec

retol_capa8

Capa8

Operadora gracienca (té la seva seu al carrer de Còrsega d’aquest barri barceloní) que ofereix serveis a empreses i particulars, incloent-hi connectivitat i serveis d’allotjament de llocs web. De moment encara no ofereix serveis de telefonia mòbil, però l’hem inclòs a la llista perquè té la intenció de fer-ho aviat i, de fet, ja està anunciat a la seva web.

Oferirà tant servei de veu com de dades en mobilitat, i malgrat que encara no hi ha el llistat de preus, podem pressuposar per comparació amb la resta de les tarifes que exhibeix ara, que seran dignes de consideració per a aquells usuaris que vulguis estalviar una mica a la seva factura telefònica.

Lloc web de Capa8

retol_eticom

Eticom (som connexió)

Una altra operadora que encara no ofereix serveis de telefonia mòbil però té pensat fer-ho i, per a mantenir-nos-en informats, podem trobar un formulari al seu lloc web.

No tenim encara les seves tarifes, i és probable que no vengui terminals, però el més interessant d’aquesta iniciativa és la seva forma social, ja que és una cooperativa que segueix les passes de Som Energia en el món de l’abastiment d’electricitat.

Que sigui una cooperativa implica que els usuaris dels seus serveis no són només clients, si no que també són socis de l’empresa i, com a tals, tenen veu i vot en les decisions que s’hi prenen.

Sens dubte, una modalitat que interesa tant per la banda social com per la part de servei de telefonia.

Lloc web d’Eticom som connexió

Imatge de portada que obre aquest article, de Tim Parkinson a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: