Terminologia de gestos tàctils en dispositius mòbils en català

Compartir

Si estàs llegint aquesta entrada en una tauleta o un telèfon intel·ligent, probablement faràs una sèrie de gestos amb els dits per navegar pel text. Ja saps quins termes has de fer servir per a aquests gestos en català?

El Mobile World Congress d’enguany a Barcelona, que tot just acaba de tancar les seves portes, no només ens ha deixat un reguitzell de terminals, sistemes operatius i aplicacions. El TERMCAT (Centre de Terminologia) va aprofitar l’event per presentar un díptic amb forma de tauleta amb la terminologia dels gestos tàctils més habituals en la navegació per dispositius mòbils tàctils, resultat d’una enquesta feta a través del seu web. Les vacil·lacions d’usuaris i mitjans ha motivat la seva publicació per unificar els termes i evitar confusions. Alguns d’aquests termes són:

fer un toc/fer doble toc

arrossegar

arrossegar el dit (per desbloquejar el dispositiu o per moure un element)

fer lliscar el dit (per passar pàgines, imatges, etc.)

pinçar/despinçar

fer girar els dits

fregar

diptic

Gestos tàctics en dispositius mòbils, TERMCAT

Aquest petit recull de termes forma part de Terminologia bàsica dels dispositius mòbils, un diccionari en línia on podem trobar altres termes com ara ‘app’, ‘telèfon intel·ligent’ (en anglès, smartphone), ‘tauleta’ (tablet), ‘telèfon tauleta’ o ‘taulèfon’ (phablet) o ‘giny’ (widget). Mitjançant els menús de la cantonada superior dreta podem cercar termes en qualsevol dels quatre idiomes que s’ofereixen (català, castellà, anglès i francès) i a partir d’aquí trobar-ne els equivalents i la definició.

Aquest diccionari té llicència Creative Commons i es pot descarregar, com molts altres diccionaris del TERMCAT i les sempre útils fitxes terminològiques, en diversos formats des de la secció Terminologia Oberta (XML, HTML i PDF; aquest últim només per a usuaris registrats). Per baixar-lo, només cal buscar, per exemple, “mòbils” a “Totes les àrees” i fer clic al botó “Cercar”.

terminologia oberta

Terminologia oberta, servei de descàrrega de dades obertes del TERMCAT

El díptic amb la terminologia de gestos tàctils del TERMCAT va en la línia de les recomanacions de Fundéu en castellà, que també van sorgir a partir dels resultats d’una enquesta duta a terme en el web de la fundació. Les il·lustracions procedeixen de la Touch Gesture Reference Guide, una guia que es fa servir con a estàndar internacional per referir-se als gestos nascuts arran de l’aparició dels dispositius amb pantalles tàctils. Aquesta guia existeix ja des del 2010; en tecnologia, el temps vola.

touch guide

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)