Tot a punt per a la cita decisiva: aquesta és l’app oficial per seguir els resultats electorals del 27S

Compartir

Inclou la possibilitat de fer càbales sobre possibles aliances post-electorals i governs de coalició mitjançant un simulador.

Aquest diumenge a Catalunya es posa en joc molt més que unes habituals eleccions al Parlament; penseu com penseu, tingueu l’ideal de país que tingueu, reconeixereu que la cita amb les urnes és “anòmala” i decisiva, i que definirà el rumb del país durant els anys que han de venir. I és normal que vulgueu seguir una cita així en viu i en directe, en temps real.

Les cadenes de televisió i les ràdios han estat el mitjà habitual per seguir els resultats de les convocatòries electorals, però en ple segle XXI, la inmediatesa d’aquestes ha quedat eclipsada per Internet.

I és que si, fins fa uns anys, ens havíem d’esperar a què l’especial informatiu de torn passés pel nostre poble o ciutat, o bé aquest sortís en els titulars rotatius de la part inferior de la pantalla, i a la premsa de l’endemà per analitzar els resultats amb calma, ara Internet ens ho proporciona tot en un moment.

Les webs oficials que recullen i publiquen els resultats ens permeten des d’observar el panorama en global, veure els resultats absoluts, fins anar a veure el nostre poble o ciutat o qualsevol altre que ens interessi, a mesura que l’escrutini avança.

Per a la cita de demà passat disposem d’una eina clau per seguir la jornada electoral: l’aplicació oficial de la Generalitat de Catalunya, disponible per a les plataformes iOS (iPhone, iPad) i Android i que ens permetrà seguir el desenvolupament de la jornada electoral.

Un cop instal·lada i acceptats els termes d’ús, ens presenta una breu introducció on ens hi explica el que és possible fer i trobar-hi.

El més obvi és la consulta dels resultats a nivell local per a qualsevol població. És a dir, que des de qualsevol lloc que ens trobem de Catalunya, podrem saber què es vota en qualsevol poble o ciutat, encara que no sigui el nostre ni ens hi trobem.

De moment, si intentem consultar les dades de les votacions, ens dóna un error; és quelcom normal, i és que fins el diumenge a partir de les 20:00, aquesta aplicació no començarà a tenir sentit realment.

Si intentem consultar les dades abans de diumenge a les 20:00, ens dóna un error. Clic per a ampliar

Si intentem consultar les dades abans de diumenge a les 20:00, ens dóna un error. Clic per a ampliar

També hi podrem consultar totes les candidatures dels diferents partits que es presenten per a cadascuna de les quatre circumscripcions, amb els noms de totes aquelles persones que hi concorren. Hi tenim tant els partits i coalicions que tenen representació actualment al Parlament, com aquelles forces extraparlamentàries que es presenten a aquestes eleccions.

Entre les funcionalitats que ofereix, una de molt interessant per a les càbales post-electorals: la de simular pactes entre formacions per veure si arriben a una majoria absoluta. Cadascú pot fer les seves apostes a mida, ajuntant els partits que estimi oportuns. Fins i tot els podeu configurar abans que hagi començat l’escrutini i, d’aquesta manera, s’anirà actualitzant automàticament a mesura que els resultats vagin fluïnt.

Clic per a ampliar

Clic per a ampliar

Clic per a ampliar

Clic per a ampliar

I per si volem fer comparacions (si, encara que com resa la dita popular, sempre siguin odioses), tenim també dins de l’app els resultats de les eleccions del 2012.

Els resultats del 2012. Clic per a ampliar

Els resultats del 2012. Clic per a ampliar

L’aplicació es troba disponible en català, castellà i anglès, i malgrat que teòricament és possible configurar-la en una llengua diferent de la que té assignada el sistema operatiu, a la pràctica m’he trobat que la llibertat d’elecció no funciona, i que els textes se’ns mostren en la mateixa llengua en la qual està configurat el terminal.

Guillem Alsina
Etiquetes: