Twitter: 10 anys entre nosaltres

Compartir

Tal dia com avui de 2006, Jack Dorsey escrivia el primer tweet. La xarxa de microblogging es troba actualment al bell mig d’una “crisi existencial”.

Només ajustant el meu Twttr“. Així de lacònic, com el mitjà ho demana, es mostrava Jack Dorsey, co-fundador i CEO de Twitter, en la seva primera piulada i la primera que es va publicar en un nou mitjà que, llavors, va néixer sense fer gaire soroll però que, sense saber-ho, venia a revolucionar Internet i el món de la comunicació: Twitter.

De fet, el naixement no fou públic, si no tancat i per als treballadors de l’empresa Odeo. El 15 de juliol del mateix any ja tothom podia accedir a Twitter.

El primer tweet

La que sembla ser una denominació escurçada del servei, Twttr, respon, de fet, al nom que aquest tenia inicialment, ja que el domini twitter.com no estava lliure en aquell moment i només va poder ser adquirit per la companyia sis mesos després de posar en línia el servei.

Des del seu naixement, l’incipient servei de microblogging (com va ser definit al principi) limitava els missatges que s’hi publicaven a 140 caràcters. No fou un nombre escollit a l’atzar, car és límit que tenen els missatges SMS.

La idea fundacional de Twitter surt, precisament, de considerar com seria emprar missatges SMS per comunicar-se amb grups de persones. A l’agost del 2007 s’afegia a les funcionalitats del servei el suport oficial per a les conegudes marques hashtag.

Enrere queden anècdotes i curiositats com que Pau Garcia-Milà i l’equip d’eyeOS haurien pogut formar part del projecte de Twitter quan aquest encara era un desconegut i eyeOS estava en plena efervescència.

Twitter ha encarat la seva següent dècada de vida amb el que podríem anomenar “dubtes existencials” que han redundat en diversos canvis funcionals com la nova manera de veure el timeline resumit amb les piulades que el sistema considera més importants, la possibilitat de seguir converses sense ser-ne usuari, o els dubtes sobre superar els 140 caràcters que històricament limiten els missatges.

Guillem Alsina
Etiquetes: