Un dia per recordar-nos que el ‘backup’ és fonamental

Compartir

Una assignatura pendent en la majoria de les llars, que el Dia Mundial de la Còpia de Seguretat ens recorda.

Hi ha famílies que no tenen fotografies del seu fill d’abans que aquest tingués uns cinc o sis anys. No és que no n’hagin fet, sinó que un bon dia van tenir un problema amb el disc dur del seu ordinador o el disc dur multimèdia en el qual les emmagatzemaven… i no en tenien cap còpia de seguretat.

Passa de manera més freqüent del que sembla, i és la gran assignatura pendent que de ben segur tots nosaltres tenim, ja que sempre diem que ens cal i que un dia ho hem de fer, però com amb tantes altres coses, aquest dia no arriba mai.

Per tal de conscienciar sobre la necessitat de dur a terme còpia de seguretat dels nostres continguts personals, va néixer ja fa alguns anys el World Backup Day, el Dia Mundial de la Còpia de Seguretat, que es celebra el 31 de març en alusió a l’April Fool’s Day que se celebra al dia següent, 1 d’abril.

Tot i que aquesta diada se celebra un dia concret de l’any, els organitzadors aclareixen que el dia de la còpia de seguretat hauria de ser, de fet, tots i cadascun dels dies de l’any.

Fer còpies de seguretat pot semblar una tasca monòtona i tediosa (encara que pot ser automatitzada) i que si no es fa avui, ja es farà demà (i així van passant els dies), fins i tot cara (ara m’haig de comprar un disc dur extern? haig de llogar un compte al núvol?)

Aturem-nos a pensar-hi un moment: què passaria si perdés totes les meves fotos, els meus documents, els vídeos que he fet amb els amics, la meva feina que he fet a casa en el meu ordinador…? Pareu la lectura un moment, tanqueu els ulls i penseu-hi.

Oi que el cost de perdre-ho tot supera amb escreix el preu d’un disc dur extern? I el de tornar a refer tota la nostra feina?

A més de donar instruccions per fer les còpies de seguretat tant en local com a través d’Internet (en línia en un servei al núvol), el lloc web del Dia Mundial de la Còpia de Seguretat també promou un jurament que defineix aquesta efemeride:

Juro solemnement fer una còpia de seguretat dels meus documents importants així com dels meus records més preuats cada 31 de març

També informaré als meus amics i familiars sobre el Dia Mundial de la Còpia de Seguretat – un amic no deixa que un altre es quedi sense fer còpies de seguretat

La pàgina està disponible en diverses llengües, malgrat que no en català.

Guillem Alsina
Etiquetes: