Wikileaks declara la guerra a Erdogan

Recep Tayyip Erdogan. Imatge de Kremlin.ru
Compartir

El conegut lloc web de filtracions publica poc menys de 300.000 missatges de correu electrònic de l’AKP, el partit del President turc.

Imatge de portada de Kremlin.ru

Quan el món encara no ha acabat de recuperar l’alè per l’intent de cop d’estat d’aquest passat divendres a Turquia, quan l’autoria d’aquest està generant més dubtes que mai, i quan s’està veient clarament l’aprofitament que n’està fent el règim per “netejar” la societat d’opinions contràries, Wikileaks entra en joc amb una filtració massiva de correus interns de l’AKP, el Partit de la Justícia i el Desenvolupament que és el partit d’Erdogan i, per tant, el que governa actualment a Turquia.

L’organització creada per Julian Assange s’ha vist obligada a avançar la publicació dels 294.548 missatges de correu electrònic que els han estat filtrats, i que la mateixa Wikileaks afirma haver contrastat i verificat.

Aquests gairebé tres-cents mil missatges de correu constitueixen la primera part d’una filtració de la qual, de ben segur, hi haurà una segona part. Els e-mails cobreixen un període de temps que s’estén des del 2010 fins al passat 6 de juliol, i van ser obtinguts per Wikileaks una setmana abans de l’intent de cop d’estat.

Ha estat precisament aquest el que ha dut els responsables a avançar la publicació d’aquest material, en vista de la purga política que Erdogan i els seus seguidors estan duent a terme aprofitant el fracàs del cop, una situació que ja ha suscitat les teories conspiratives que apunten a la mà del mateix Erdogan darrere del cop, en una maniobra semblant a la que es diu també hi hauria hagut darrere del cop d’estat del 23F a l’Estat Espanyol.

La base de dades s’ha posat en línia de manera que s’hi pugui buscar per termes (evidentment, en turc, malgrat que també poden trobar missatges en anglès i altres llengües), donant com a resultat missatges de correu electrònic que els continguin.

És possible que des de Turquia es talli l’accés a Wikileaks, donat el fort control al qual les autoritats del país sotmeten Internet, tallant arbitràriament les xarxes socials. Per aquest motiu, no deixa de ser paradoxal que el mateix Erdogan emprés aquest mitjà que tant intenta controlar i desprestigiar per salvar el seu règim la nit de divendres a dissabte.

Tampoc es coneix amb detall què hi diu als missatges, car s’ha hagut d’actuar precipitadament en veure el desenvolupament dels esdeveniments. Ara toca als mitjans i els analistes polítics analitzar-ne el contingut, verificar-ne l’originalitat i extreure’n conclusions.

Guillem Alsina
Etiquetes: