2008, l’any que Yahoo! li va dir que no a Microsoft (i IV)

Compartir

La companyia de Redmond es va quedar amb les ganes en un any en el què, a més, Apple va presentar l’iPhone 3G i els netbooks han acaparat titulars, comparatives i l’interès del públic. I moltes coses més…

Tercera part

I moltes altres coses

Motorola, una de les històriques en el món de la telefonia mòbil, "amenaçava" de reestructurar-se en dues companyies a finals de febrer, un fet que es consumava a finals de març; no ha estat l’única "gran" del sector que ha patit una reestructuració, perquè es coneixia que Sony Ericsson també es reestructuraria a l’octubre, però sense divorci pel mig.

Sun Microsystems adquiria MySQL, HTML 5 ha continuat el seu desenvolupament amb el llançament d’un nou draft al gener, un blocaire de la primera guerra mundial atreia l’atenció del públic (en realitat eren les cartes d’un soldat britànic d’aquella contesa, publicades pel seu nét), Mozilla Messaging va encetar la seva singladura com a responsable del desenvolupament del client de correu Thunderbird, i la publicitat en línia ha començat a fer-se fort en el vídeo.

Ha estat l’any de la tornada de Napster, que al maig inaugurava la botiga online de música més gran del món, una tornada efímera ja que al setembre l’empresa era adquirida per Best Buy; Sony Ericsson va presentar al febrer el telèfon XPERIA X1, un torpede dirigit a la línia de flotació de la sèrie Communicator de Nokia que no ha quallat.

Google va obrir OpenSocial al març creant una organització independent i oberta per a continuar el seu desenvolupament i realitzar la seva promoció; Flickr ha incorporat servei de vídeos a la seva tradicional oferta en el camp fotogràfic, una aposta que no ha agradat a molts dels seus usuaris que fins i tot han arribat a realitzar campanyes en contra d’aquest moviment (i molt seguides). Mentre, YouTube anunciava la seva futura aposta pel vídeo en viu.

El Spam ha complert 30 anys -un aniversari celebrat més aviat per pocs, encara que sí que recordat-; després de 15 anys de desenvolupament es va alliberar al juny la versió 1.0 del programari Wine, que permet l’execució d’aplicacions natives de Windows en sistemes Unix; Open XML (el format de fitxer propi de l’Office 2007) fou estandarditzat com a format ISO, un èxit per a Microsoft no mancat de polèmica.

Foren publicades dues noves versions d’OpenOffice, la 2.4 a l’abril i la 3.0 a l’octubre, amb suport natiu total per a Mac OS X i la capacitat d’editar fitxers PDF; els microblocs han gaudit d’un èxit total, igual que les xarxes socials i, en especial, Facebook i MySpace. Això ha portat a què el malware en general hagi aprofitat aquesta circumstància per campar a plaer. A això li hem d’afegir l’habitual esquer de les suposades imatges eròtiques de personatges famosos.

I sense deixar el camp de l’erotisme, una nova moda ha sorgit a la xarxa: l’anomenat "porno amateur". Milers de parelles de tot el món han exhibit les seves fotografies i pel·lícules més íntimes a Internet. A vegades ha estat un dels conjugues (en la majoria dels casos, l’home), altres de comú acord.

Second Life, l’entorn de món virtual d’Internet, ha gaudit de gran èxit no exempt d’una certa polèmica; un videojoc, Grand Theft Auto IV (conegut també per les seves sigles GTA) ha generat polèmica en incloure un argument i escenes considerades com a ofensives i violentes per a determinats grups d’opinió.

IBM va alliberar la versió 1.0 de la seva suite ofimàtica Lotus Symphony al juny, diferents governs (com el de la Unió Europea) han dut a terme les primeres temptatives de regulació dels blocs, i la neutralitat de la Xarxa ha estat un tema constant de debat.

La ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) va liberalitzar el sistema de sufixos de domini d’Internet, Xandros va adquirir Linspire (al juliol) i un mes més tard va liquidar la marca; es va presentar Fennec, el navegador mòbil de la Corporació Mozilla, les primeres notícies del qual van sortir a la llum al juliol i primera versió estable al novembre.

Al setembre Samsung mostrava el seu interès per Sandisk, essent rebutjada al cap de poc; Opera ha publicat la versió 9.5 del seu navegador web per a màquines de sobretaula i ens ha mostrat els primers balbucejos de la versió mòbil d’aquest programari. Al bell mig, ha tingut temps de veure’s embolicada en una polèmica amb Apple per una suposada versió del seu navegador per a l’iPhone que després es va saber era només un desenvolupament intern.

Dos estudis (al maig i al novembre) van revelar el perquè de l’èxit d’un lloc web, servint com a guia als desenvolupadors. Simplicitat en el disseny i continguts propis semblen ser-ne les claus. Gigabyte carregava al maig contra Asus pels números que donaven els tests d’estalvi d’energia en plaques base semblants d’ambdós fabricants.

RIM va incorporar diversos serveis de Microsoft a les seves BlackBerry al juliol, al mateix temps que Debian publicava la quarta actualització de la versió 4.0 de la seva famosa distribució GNU/Linux; les autoritats federals nord-americanes s’han fet un homenatge auto-autoritzant-se a revisar amb total impunitat els dispositius electrònics i les dades que continguin d’aquelles persones que viatgin al seu país; més encara: fins i tot es poden arribar a quedar indefinidament amb els aparells per revisar-los més a fons.

Juntament amb altres grans de la informàtica, IBM va presentar a l’agost la seva iniciativa per a crear un ordinador lliure de qualsevol rastre de Windows basant-se per a això en Linux com a sistema operatiu; el conflicte armat entre Geòrgia i Rússia, també esdevingut a l’agost, va tenir la seva contrapartida online, amb atacs cibernètics als principals llocs d’ambdues nacions.

Es va presentar la versió 4.0 de Linux Standard Base, els jocs olímpics de Pequín van suavitzar -malgrat que no suprimir- la censura a la què el govern del país asiàtic sotmet a Internet, i al setembre Debian va alliberar els primers Live CD oficials del seu projecte i van començar a sorgir rumors sobre el delicat estat financer de Sun Microsystems.

Fujitsu i Siemens van anunciar la fi de la seva prolífica aliança en el terreny de la computació, les iniciatives per a permetre els pagaments -especialment els de quantitats més petites, els anomenats micropagaments- a través del mòbil es van multiplicar, igual que aquelles destinades a facilitar l’ús de telèfons mòbils en avions.

La tecnologia Femtocell ha fet les seves primeres aparicions, els grans fabricants de telèfons mòbils han començat a assaltar el terreny de les descàrregues de música online, i Real Networks va tenir seriosos problemes amb RealDVD, la seva aposta per a la reproducció i còpia de seguretat de discs DVD que va haver de ser retirada per problemes legals amb les productores que fins i tot van arribar a titllar aquest programari de pirata.

A l’octubre la direcció de la fira madrilenya d’informàtica SIMO anunciava la suspensió de l’edició d’enguany. Una altra nova víctima de la crisi que s’havia quedat se
nse els principals expositors.

Intel i Asus convidaven al novembre a tothom a participar en el disseny d’ordinadors portàtils a través d’un lloc web; es va presentar Gmail mòbil 2.0, i els informàtics del sud dels Pirineus van protestar (i encara protesten) per la reestructuració que el govern del país vol fer de les carreres tècniques emparant-se en l’anomenat Pla Bolonya, i que als ulls del col·lectiu professional constitueix la mort de la carrera d’informàtica.

Durant aquest any passat hem començat a disposar de les primeres dades sobre com serà l’USB 3.0, s’ha publicat la versió 3.0 del llenguatge de programació Python, Sony ha llançat PlayStation Home (l’entorn 3D semblant a Second Life per als usuaris de la seva popular videoconsola), Gmail ha inclòs suport per a videoconferències i el networking s’ha consolidat com a disciplina.

Com a anècdotes, podem esmentar el descobriment al maig d’un bug que ha batut tots els rècords: 25 anys amagat en el codi font del Unix, al mateix temps que la posseïdora d’un portàtil Apple Macintosh que li havia estat robat podia recuperar la seva màquina gràcies al programari Back To My Mac. El videojoc Els Sims va arribar als 100 milions d’unitats venudes en tota la seva història, esdevenint així el videojoc més reeixit per a la plataforma PC.

Al novembre, l’històric grup de Rock&Roll AC/DC llançava nou disc i nou videoclip promocional… que podia veure’s en format ASCII descarregant un fitxer d’Excel! des del seu lloc web. Tot un homenatge als seus seguidors més geeks. Microsoft deixava d’oferir suport per a Windows 3.1??? si, el veterà sistema encara sobrevivia per a aplicacions encastades.

Sense cap mena de dubte per a uns no estaran totes les que són, mentre que per a d’altres no seran totes les que estan, però és també indubtable que aquest constitueix un bon resum en línies mestres del que ha donat de si l’any 2008. Feliç 2009!

L’equip de redacció de www.imatica.org

Guillem Alsina