2009: un any diferent (II)

Compartir

www.imatica.orgL’explosió del mercat dels netbooks, el naixement de Chrome OS o l’expectació despertada per Windows 7 són algunes de les línies informatives més importants que ens ha ofert el ja extingit any 2009, encara que el producte dels darrers dotze mesos no es queda només en això. Segona part.

Chrome es consolida i s’estén com a sistema operatiu

Fins a dues versions majors del seu navegador web ha arribat a treure Google al mercat, un ritme trepidant i poques vegades vist, destinat a consolidar la seva aposta com el tercer browser en nombre d’usuaris darrere de l’Internet Explorer i Firefox i en dura pugna amb el Safari d’Apple. Aquesta fita s’ha aconseguit a finals d’any segons les xifres de Net Applications i gràcies a l’esperada i desitjada publicació de les versions beta per a GNU/Linux i Mac OS X, al desembre.

Una de les claus per entendre l’èxit de Chrome és l’alta seguretat que proporciona aquest navegador, i que li ha fet valedor del títol de browser més segur en alguns dels concursos de hacking més prestigiosos, com la CanSecWest. Al novembre Google anunciava que el seu navegador serà extensible mitjançant plug-ins, i que els usuaris disposaran d’un repositori centralitzat per a buscar-los, localitzar-los i instal·lar-los.

Paral·lelament a l’èxit del navegador web, Google ha diversificat aquest programa convertint-lo en un sistema operatiu amb una base Linux i enfocant-lo a un futur escenari en què la connectivitat a Internet serà omnipresent, pel què les aplicacions en línia cobraran tot el seu sentit. Tot i això, sembla que els nois de Mountain View no han estat pioners en idear aquesta solució, perquè ja al març parlàvem de Gazelle, un projecte de Microsoft que convertia el browser en la interfície del sistema operatiu. Potser podríem considerar a Apple com la precursora per les aplicacions en el navegador del seu iPhone?

Les primeres notícies confirmades les teníem al juliol, malgrat que es portava temps (anys) especulant amb la possibilitat. Aquests mesos han anat passant com qui desfulla una margarida fins que al novembre vam poder gaudir del seu codi font… però no d’imatge ISO, fet que dificultava la tasca per a aquells usuaris neòfits ja que la seva compilació no és quelcom trivial.

Steve Jobs flaqueja mentre Apple busca acabar amb els seus “fills bastards” i es parla d’un possible Tablet

La companyia de Cupertino està acostumada a ser el centre d’atenció pels seus nous productes, encara que en tal aspecte aquest 2009 s’ha vist sobrepassada per Google i, fins i tot, per Microsoft. El què si que ha donat a parlar és en aspectes no directament relacionats amb els seus productes, començant per la baixa temporal causada per Steve Jobs deguda a problemes de salut.

La rumorologia es disparava a principis d’any a la MacWorld Expo, quan un Jobs absent de l’acte es veia obligat a dissipar els dubtes existents sobre l’aspecte demacrat que presentava en les seves darreres compareixences públiques. El cofundador i cap visible d’Apple adduïa a un desequilibri hormonal el seu aspecte. Pocs dies després es veia obligat a cedir temporalment el testimoni en la direcció de la seva companyia.

Quelcom que ha penjat sobre el cap de la companyia de la poma durant l’any han estat els rumors constants sobre futurs desenvolupaments, ja sigui un netbook o un Tablet PC, que és el que més força ha cobrat i que es manté com a segur per a molts per al 2010. El degoteig de dades que suposadament avalen la seva futura aparició no s’ha aturat durant aquests darrers dotze mesos, i van des de la compra massiva de pantalles fins als nous serveis que ha adquirit Apple.

La companyia de Cupertino sembla haver liquidat satisfactòriament “l’afer Psystar”, malgrat que això no va ser obstacle per a què a principis d’any altres empreses s’atrevissin a seguir les passes de l’integrador nord-americà de clònics no autoritzats i oferissin màquines amb el Mac OS X preinstal·lat. La causa legal interposada pels advocats del fabricant de la poma mossegada va donar els seus fruits, encara que a Psystar li quedava temps per intentar executar el sistema operatiu d’Apple de forma virtualitzada mitjançant l’eina Darwin Universal Boot Loader.

D’altra banda, novetats “passables”: renovació dels equips de sobretaula al març, gamma d’iPod’s una mica més tard, iPhone OS 3.0 per a l’abril i Mac OS X 10.6 “Snow Leopard” per a l’agost. Potser el més destacat hagi estat el llançament de l’iPhone 3GS amb el qual s’han corregit algunes mancances històriques del terminal de la poma, com el suport per a missatges MMS o la durada de la bateria.

La Xarxa es consolida com el mitjà de comunicació número 1

Els internautes ho van saber abans que qualsevol televident o radiooient: Michael Jackson, el Rei del Pop, havia mort als 51 anys d’edat a la seva residència de Los Angeles. Independentment de les polèmiques posteriors sobre si fou un suïcidi assistit, un assassinat o un simple accident, el fet va ser que les veus que van alertar del decés a tot el món van sonar a Internet abans que en cap altra banda, que va ser un mitjà purament en línia i no la versió online d’un mitjà tradicional qui va donar l’exclusiva, i que per les seves característiques es pot considerar gairebé un bloc, un mitjà de nou encuny.

La mort del mite al juny es pot considerar com el fet que marca el pas de la infància a l’adultesa d’Internet com a mitjà de comunicació de masses, el succés que es va donar primer a la Xarxa de xarxes i després a la resta dels mitjans. Ja no hi ha tornada enrere en el canvi.

Primera part
Tercera part

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)