2009: un any diferent (III)

Compartir

www.imatica.orgL’explosió del mercat dels netbooks, el naixement de Chrome OS o l’expectació despertada per Windows 7 són algunes de les línies informatives més importants que ens ha ofert el ja extingit any 2009, encara que el producte dels darrers dotze mesos no es queda només en això. Tercera part.

Amenaces

Els creadors de malware continuen aprofitant-se de les novetats tecnològiques per infectar els ordinadors dels usuaris; en el 2009 YouTube, Facebook, Twitter i altres serveis d’èxit foren emprats per amagar malware o van servir com a excusa d’enginyeria social per a la seva propagació. L’objectiu principal: crear xarxes d’ordinadors zombies o botnets controlades remotament per a la realització de qualsevol mena de pràctiques il·lícites com ara atacs DDoS, xantatges i robatori d’identitats digitals.

A mitjans gener el cuc Conficker va provocar una pandèmia com feia temps que no es veia a Internet, demostrant que la Xarxa no es troba fora de perill de patògens malignes i que el punt feble de la seguretat continua sent l’usuari. A finals de gener es descobria un troià per a Mac OS X que emprava còpies il·legals de programes per a infectar els ordinadors dels usuaris. Al febrer, el dia 14 (Sant Valentí, festa dels enamorats en bona part del món) també va servir d’excusa per a la propagació de malware.

La producció de malware ha evolucionat, passant a assemblar-se en gran mesura a un negoci, amb hotlines per als clients dels virii (creadors de virus) i fins i tot programes lliures els creadors dels quals cobren per “customitzacions”, desenvolupament de plug-ins i ampliacions a mida; “vol robar números de targes de crèdit? enviar Spam? o potser realitzar atacs DDoS? sigui el que sigui nosaltres podem fer-ho!” és el que semblen clamar als quatre vents les màfies que es dediquen a això.

A l’octubre es van donar a conèixer gran quantitat de contrasenyes dels principals serveis gratuïts de webmail que havien estat robades.

Els serveis cloud -en el núvol- van estar també al centre de la polèmica: octubre fou el seu mes negre amb pèrdues de dades en usuaris de Facebook i Sidekick, que van qüestionar el model seguit per les empreses que presten aquests serveis així com l’excessiva confiança que en ells estem dipositant tots els usuaris.

A voltes amb els drets d’autor

L’any passat no ha vist la solució al què sembla un problema etern des de l’adveniment de Napster, el qual i com si fos un messies anunciant una nova era, ens va llegar la filosofia del P2P obrint la Caixa de Pandora que, encara avui, no s’ha tancat. RIAA, SGAE i altres organismes semblants han continuat entaulant batalla contra llocs web i sistemes d’intercanvi d’arxius, recollint crítiques entre usuaris finals i activistes pro-drets dels internautes i lloances entre bona part dels artistes de primera línia.

Al març saltava a les pàgines dels mitjans especialitzats que als Estats Units les associacions d’autors de llibres volien cobrar drets extra als lectors d’ebooks amb capacitat per a llegir un text en veu alta, argumentant que reuneixen dues funcionalitats en una i minven els seus ingressos per vendes d’audiobooks. A la Unió Europea també hi ha hagut enrenou, primer amb la Llei Hadopi francesa, la directiva europea després (que bevia en bona part de la regulació gala) i el nomenament d’Ángeles González-Sinde com a ministra de Cultura a l’Estat Espanyol.

Però sense cap mena de dubte, el cas de l’any ha estat el de The Pirate Bay, encara que el lloc web continua en actiu i oferint continguts que vulneren les lleis de protecció de drets de propietat intel·lectual i copyright. No en va, i gairebé des del moment d’anunciar el veredicte, van sorgir nombrosos dubtes sobre la validesa d’aquest.

Rupert Murdoch també va voler posar els punts sobre les is a Google, amenaçant d’eliminar els seus mitjans de comunicació del servei News. Sembla que darrere de tota l’operació s’hi troba Microsoft, interessada en minar al màxim la solvència de la companyia del cercador. De moment ja l’ha obligat a prendre mesures compensatòries per als productors de continguts.

Pot ser que sigui per tot això que el Partit Pirata va aconseguir un diputat en les darreres eleccions europees, emparat especialment pel seu creixement en els països escandinaus.

Un pingüí sense gaires novetats

Per a GNU/Linux no ha estat un gran any, sinó més aviat ha passat sense pena ni glòria. La seva quota de mercat entre els usuaris finals no acaba d’enlairar-se tot i els esforços de la majoria de les distribucions i apostes de primer ordre com Ubuntu o Fedora. L’1% del mercat sembla una barrera infranquejable per a aquesta plataforma.

A finals del febrer es publicava la versió 4.2 de KDE, i a l’agost la 4.3, continuadores de la reeixida saga de la versió 4 que ha començat a tornar aquest entorn a les preferències de molts usuaris en dura competència amb Gnome, fins a aquest any dominador absolut en els escriptoris gràfics d’usuari per a Unix/Linux. Tot i això, aquest darrer no es quedava enrere i llançava la versió 2.6 al març i la 2.8 al setembre.

Pel què fa a distribucions, res de nou en el panorama i sí noves versions de distros ja establertes que sempre són motiu de titulars per les novetats que aporten: Debian va publicar la versió 5.0 a finals de febrer, Ubuntu va treure dues noves revisions (9.04 i 9.10), Fedora va publicar dues més (11 i 12), Slackware tornava amb la tretzena versió, i openSUSE en llançava la 11.2 .

Algunes distribucions com openSUSE o Debian s’han mogut cap a calendaris fixos de nous llançaments, la majoria de les quals optant per sis mesos entre versió i versió.

Segona part
Quarta part

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)