2011, l’any de MeeGo

Compartir

LinuxA Nokia es li va “escapar” en un blog que els dispositius MeeGo començarien a sortir a partir de l’any vinent. S’inclouran entre aquests un netbook o un tablet?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – En el recent post del blog oficial de Nokia en el que el fabricant finlandès explicitava el seu suport a Symbian tot i el canvi de comesa de la Fundació homònima i la nova manera en què aquesta plataforma serà llicenciada, hi va haver un detall que a molts va passar desapercebut: en un paràgraf s’esmentava el llançament dels primers dispositius basats en MeeGo per a l’any vinent 2011.

L’aparició d’un nou terminal de telefonia de gamma alta basat en aquesta plataforma (que ja va per la seva versió 1.1) s’esperava inicialment per a la campanya nadalenca d’enguany com a substitutiu a l’N900, un terminal basat en Maemo (que, juntament amb Moblin, han donat pas a MeeGo) que ha donat excel·lents resultats de crítica tot i no tenir algunes funcionalitats que la seva competència sí que posseeix*. Concretament, es parlava de l’N9 com aquest relleu, malgrat que probablement la companyia finlandesa s’ha decidit a retardar la seva sortida al mercat per a no perjudicar als seus més recents models basats en Symbian, els quals seran els cavalls de batalla per a aquesta campanya nadalenca.

Concretament, a l’entrada del blog oficial de Nokia que comentava abans, s’afirma que “estem planificant 2011 per al llançament de productes MeeGo” com una nota aclaridora quan es parla del desenvolupament amb la plataforma QT, que serà compartida per MeeGo i Symbian.

Amb aquesta decisió, Nokia deixa molt de marge de maniobra a l’Android de Google, que s’està refermant en el mercat mentre que Symbian està rebent grans crítiques i recollint una imatge no gaire bona davant del públic per les desercions patides de grans empreses com Samsung o Sony Ericsson (que van anunciar en el seu moment que ja no fabricarien més terminals basats en aquesta plataforma), malgrat que els darrers models llançats per Nokia han estat ben acollits tant per la crítica com pel mercat.

Deixar refermar massa a Android sense tenir una plataforma que li pugui fer front és, sense cap mena de dubte, perillós. Serà el proper Mobile World Congress de Barcelona el lloc triat per a presentar el primer terminal MeeGo? Aquest sistema operatiu fou, precisament, presentat en una roda de premsa conjunta amb Intel en el Mobile World Congress d’enguany.

Per què productes i no terminals, telèfons o smartphones?

Un altre punt a tenir en compte és el llenguatge emprat en l’anunci, ja que qui signa l’article (Jo Harlow, vicepresidenta de màrqueting de telèfons mòbils) no es refereix a terminals, telèfons o smartphones, sinó que parla de “productes”, el que pot donar a entendre que MeeGo transcendirà més enllà de la telefonia mòbil per arribar, per exemple, a una segona generació de netbooks de Nokia o a una primera de tablets.

Encara que sembli una pista feble, a vegades l’ús del llenguatge ens traeix més del que podríem pensar.

* Per exemple, la seva pantalla no és multitàctil (només tàctil), malgrat que en general el seu maquinari no només no ha rebut crítiques en contra, si no que ha estat lloat.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina