2011 marca un nou punt àlgid del malware

Compartir

Panda Security constata l’aparició de 26 milions de nous exemplars de patògens. El robatori de dades, els perills de les xarxes socials i la ciberguerra, temes recurrents de l’any passat.

Segons el nou Informe Anual 2011 elaborat per PandaLabs, el laboratori antimalware de Panda Security, en el 2011 el nombre de malware creat puja fins als 26 milions de mostres, fet que suposa gairebé el 30% de les mostres totals de programari maliciós recollides a la base de dades de Panda Security, 88 milions en total. Aquesta xifra, que creix de manera exponencial, és la més gran registrada en tota la història de la companyia.

Aquests nombres indiquen la capacitat dels cibercriminals d’automatitzar la creació de noves variants i enguany hem vist que la mitjana de noves amenaces que es creen i distribueixen han augmentat des de 63.000 a 73.000 nous exemplars diaris. Gràcies a la Intel·ligència Col·lectiva de Panda Security que detecta, analitza i classifica automàticament el 99,4% de les noves amenaces rebudes, només el 0,6% que el sistema no és capaç de determinar de manera automàtica si és malware o no, és analitzada per l’equip tècnic de la companyia. Al novembre del 2011 PandaLabs va anunciar que la Intel·ligència Col·lectiva de Panda Security va aconseguir els 200 milions d’exemplars de fitxers analitzats, i aquest nombre ja ha sobrepassat els 210 milions.

Malware

El tipus de malware que ha dominat el 2011 continua sent el troià, i enguany amb un creixement més ràpid. Mentre que en el 2009 els troians ocupaven el 60% dels nous exemplars creats, en el 2010 va baixar al 56%. Enguany ha tornat a créixer i se situa en un 73% de les noves mostres. Gairebé 3 de cada 4 nous exemplars de malware són troians. En segon lloc estan els virus (14,24%) i en tercer els cucs (8,13%).

Les principals families de patògens

Pel que fa al rànquing d’infeccions, Tailàndia, la Xina i Taiwan tornen a encapçalar la llista dels països amb més PCs infectats amb el 60, 56 i 52 per cent respectivament, essent la mitjana d’Ocs infectats a nivell mundial del 38,49%. Cal destacar que els països anteriorment esmentats són els únics que sobrepassen el 50% d’infeccions.

Malware per països

2011: l’any dels ciberatacs, xarxes socials i ciberguerra

A l’informe trimestral també s’hi inclou un repàs al més destacat de l’any en què podem destacar el robatori de dades més gran de la història amb Sony com a gran protagonista i en el qual es va accedir a les dades de més de 100 milions d’usuaris i el cas de Steam, víctima d’un atac en el qual es van comprometre les dades de més de 35 milions de persones.

Les xarxes socials ocupen un lloc destacat en aquest informe, i ocupen un lloc importantíssim en la vida dels internautes, essent Twitter i Facebook els reis en aquesta matèria. En el 2011 ha entrat amb força un nou jugador, Google+, aconseguint milions d’usuaris en uns pocs mesos, però sense interès especial per part dels ciberdelinqüents per a distribuir les seves creacions a través d’aquesta nova xarxa.

En 2011 el també s’han s’han patit atacs a tot el món que han afectat governs de tots els llocs i colors. No només els governs n’han estat les víctimes, sinó també companyies relacionades amb els mateixos, com ara fabricants armamentístics. En l’informe també podem trobar una mirada al futur en què PandaLabs tracta d’explicar les tendències de seguretat per al 2012.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: