2013, un any en perspectiva. Quarta part

Compartir

El més important que el 2013 ha deparat en el món dels videojocs, la moda dels posts de xarxes socials ‘encastats’ en llocs web, les polèmiques condicions de treball a les fàbriques asiàtiques, Chrome OS, els smartwatches i les pantalles corbes.

videojocs

A mitjans de febrer es donava a conèixer que la històrica desenvolupadora i editora THQ desapareixia, i poc després Sony realitzava una primera presentació de la videoconsola PlayStation 4 en la que es veia de tot… menys la màquina en si. Jocs, els comandaments, especificacions, però ni tan sols la seva silueta. Vam haver d’esperar fins a l’E3 del juny per veure com seria la màquina, i a finals de novembre per poder-la adquirir, pocs dies després que la Xbox One arribés a les botigues .

PlayStation 4

PlayStation 4

Disney, nova propietària dels llegendaris estudis LucasArts, anunciava la mort d’aquests a principis d’abril, tot i que això no significarà el final d’algunes de les seves sagues: com en el cas de les pel·lícules de Star Wars, els videojocs mantindran la seva continuïtat gràcies a un acord amb EA, el qual es va donar a conèixer al maig, i que tindrà una vigència d’una dècada.

El 22 de maig Microsoft presentava en societat la Xbox One, la seva aposta per fer front a la PS4 de Sony, la qual era llançada al mercat a finals d’any, el 25 de novembre, per poder arribar a temps a la campanya nadalenca.

Xbox One

Xbox One

El nou de la saga Angry Birds (GO!) era presentat a principis de novembre, i al llarg de l’any alguns noms propis de videojocs han copat les primeres pàgines dels informatius: Battlefield 4, Call of Duty Ghosts i, potser, un els títols més esperats de l’any: GTA V.

Els grans volen que ’empotris’ els seus continguts al teu web

Aquest ha estat un any en què els grans actors d’Internet han posat facilitats als administradors de llocs i blocs per tal que els seus continguts provinguin de xarxes socials, serveis de microblogging o qualsevol altre, mitjançant els anomenats “continguts empotrables”.

El primer tret d’aquesta particular guerra el realitzava Facebook però només a través d’Instagram, que a mitjans de juliol anunciava que les fotos i vídeos emmagatzemats en el seu servei podien ser ‘encastats’ en qualsevol lloc web. L’avantatge: disposar d’aquests continguts al nostre lloc web sense haver de dedicar espai d’emmagatzematge i ample de banda.

Post 'empotrable' de Facebook

Post ’empotrable’ de Facebook

I a l’agost la seguia Facebook, que permetia també ‘encastar’ posts escrits en les seves pàgines i perfils en altres llocs web externs a la xarxa social.

Google responia al foc enemic ja al setembre, facilitant que els posts de Google+ també puguin ser encastats en llocs externs, i al novembre era Twitter la qual, mitjançant TweetDeck, oferia la possibilitat de crear timelines personalitzats i empotrables en llocs web externs.

Segueixen les polèmiques amb les condicions de treball a les fàbriques de l’Àsia

La gran majoria dels dispositius electrònics que fem servir en el nostre dia a dia són fabricats al continent asiàtic, ja sigui a la Xina o Taiwan, on els costos de la mà d’obra (llegeixi’s salaris) són inferiors, i les condicions laborals més exigents. Les polèmiques al voltant d’aquestes han constituït un degoteig que ha estat aquí gairebé de manera constant.

A principis de març, la productora francesa Upside Télévision posava el dit a la nafra amb un intens reportatge d’investigació en el qual explorava les pràctiques laborals a Foxconn, especialment les lligades a la fabricació dels dispositius d’Apple malgrat que la fabricant per contracte asiàtica també produeix per a altres clients.

I, en ple estiu, una ONG nord-americana denunciava les pràctiques exercides a Pegatron, una de les fabricants per contracte taiwaneses, també posant especial èmfasi en el seu treball per a Apple malgrat que, com en el cas anterior, aquesta companyia també treballa per a altres marques punteres.

Chrome OS troba el seu lloc

Si el 2012 i, fins i tot, a principis de 2013, es dubtava de la viabilitat i l’acceptació de Chrome OS com a plataforma independent i diferenciada d’Android, la darrera meitat de l’any ha vist com per fi fabricants i usuaris començaven a entendre la visió de Google o, almenys, així ho sembla.

Marques com HP han llançat al mercat els seus portàtils Chromebook i, al desembre, LG sorprenia amb la seva entrada en aquest segment en presentar no un portàtil, sinó un equip sobretaula.

LG Chromebase

LG Chromebase

Els rellotges es tornen intel·ligents

Malgrat que la consultora Gartner afirma que encara no ha arribat la seva hora, la veritat és que a dia d’avui qui es vulgui comprar un rellotge ‘intel·ligent’ (ja sabem que tal intel·ligència no és real, com la dels smartphones) té un ampli ventall d’opcions a la seva disposició, la majoria presentades al llarg d’aquests darrers dotze mesos: SmartWatch 2 de Sony, Galaxy Gear de Samsung, o Toq de Qualcomm, que s’afegeixen als Pebble o I’m Watch, i els models que encara estan per arribar com el Neptune Pine.

Sony SmartWatch 2

Sony SmartWatch 2

En una mostra de la puixança d’aquests dispositius, almenys mediàticament i que sens dubte tenen el seu públic, Pebble anunciava la seva pròpia botiga d’aplicacions el 19 de desembre.

Pantalles corbes, primeres aplicacions

Samsung va captar bona part de l’atenció mediàtica congregada en el CES de Las Vegas en mostrar un parell de prototips de pantalles flexibles per a smartphones, malgrat que les primeres aplicacions pràctiques han estat en el camp dels televisors. Posteriorment, el Samsung Galaxy Round i l’LG G Flex han estat els primers exponents de terminals amb pantalla corba i/o flexible, una tecnologia que té un bon futur al seu davant.

Samsung Galaxy Round

Samsung Galaxy Round

Apple i Samsung han continuat a la grenya

L’enfrontament als tribunals entre les multinacionals nord-americana i sud-coreana que ja venia d’abans, ha continuat durant aquest 2013. Al juny, Samsung obtenia una pírrica victòria davant Apple als Estats Units, on els tribunals li donaven la raó sobre el mòdem 3G inclòs en els seus dispositius i en els de la companyia de la poma.

Poc li va durar l’alegria a la sud-coreana, doncs a principis d’agost, els seus terminals antics eren vetats en el mercat nord-americà.

Tercera part
Cinquena part

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: