25 anys de dominis .com

Compartir

InternetEl sufix de domini més popular, el .com, celebra avui el seu primer quart de segle de vida. El primer domini registrat sota aquest sufix fou Symbolics.com, que actualment apunta a un bloc personal.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Avui dilluns 15 de març es celebren els primers vint-i-cinc anys de vida del sufix de domini .com, una data que ve marcada pel registre del primer domini que el va emprar, Symbolics.com . Fou adquirit per l’empresa homònima, que el 1985 comercialitzava sistemes informàtics específics per a programació orientada a objectes en LISP amb el seu propi sistema operatiu. Aquestes màquines es dirigien al càlcul matemàtic intensiu.

Els dominis .com foren un dels primers en ser aprovats i entrar en servei en una jove Internet que, en el 1985, lluitava encara per fer-se un lloc entre les empreses nord-americanes i començava a estendre’s pel territori europeu, encara lluny del boom de principis de la dècada dels noranta del segle passat que la portaria a ser la xarxa de comunicacions global que coneixem avui.

Symbolics es va avançar fins i tot al naixement de la web, que veuria la llum el 1990, pel que el domini symbolics.com no va allotjar un lloc web encara que sí altres serveis com ara el correu electrònic.

Després de Symbolics Inc, altres companyies van registrar el seu domini pensant en el futur; entre aquestes, les multinacionals Northrop (construcció de material militar, principalment avions i vaixells) i Digital Equipment Corporation, DEC, un fabricant de material informàtic que el 1998 va acabar sent venut a Compaq després d’haver estat protagonista destacat del panorama informàtic durant la dècada dels noranta. Actualment, aquest domini es troba en possessió de Hewlett-Packard en haver absorbit aquesta a Compaq en el 2002.

Els dominis .com són, sense cap mena de dubte, els més populars de la Xarxa de xarxes i han transcendit a la cultura popular com una icona de la revolució de les tecnologies de la informació i la comunicació.

I què va ser de Symbolics.com? Symbolics Inc. va desaparèixer, però el seu lloc fou ocupat per una altra companyia amb el mateix nom que es dedica a mantenir aquests veterans sistemes informàtics. Aquell -valgui la redundància- simbòlic primer domini .com, allotja actualment el bloc personal d’Aron Meystedt, propietari de XF.com, companyia especialitzada en la compravenda de dominis a Internet. Res més adequat, podríem dir, per a aquest domini pioner.

És probable que Meystedt adquirís el domini amb finalitats promocionals, ja que la primera entrada en el bloc data de novembre de l’any passat, una data molt recent, amb el que l’empresari d’Internet hauria estat al corrent de la seva importància i hauria pensat que durant uns dies, Symbolics.com rebrà una gran quantitat de visites centrant l’atenció dels mitjans.

Les celebracions d’aquesta efemèride es duran a terme sobretot per part de VeriSign, que va “heretar” els drets d’explotació dels dominis .com després de la seva adquisició de Network Solutions.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina