8 coses imprescindibles que has de saber sobre l’Ebola

Compartir

Què és?

El 1976, als voltants del riu Ébola, a la República Democràtica del Congo, es va indentificar per primera vegada una epidèmia d’alta mortalitat. Va ser la primera vegada que vam saber de la seva existència, un virus de la família Filoviridae i gènere Filovirus. Hi ha cinc espècies diferents. Per la seva localització, es coneixen com Sudan i Zaire (1976), Reston (1989), Costa d’Ivori (1994) i Bundibugyo (2007). El cicle natural del virus comença a ratpenats i, mitjançant zoonosis, es transmet a altres mamífers inclosos antílops, ximpanzés, goril•les i éssers humans.

Quins són els símptomes?

Els símptomes inicials són febre, debilitat intensa, dolors musculars, mal de cap i coll irritada. A continuació es produeixen vòmits, diarrea, granellades, problemes renals, i en alguns casos, hemorràgies internes i externes. Les anàlisis al laboratori han detectat leucòcits i plaquetes baixes a la sang.

Com es contagia entre humans?

El contagi entre humans només es pot produir mitjançant el contacte directe a través de talls o ferides a la pell o mitjançant les membranes mucoses amb la sang, les secrecions, els òrgans o altres fluids corporals amb persones que han estat infectades. Per regla general, el contacte es sol produir a la cura a una persona que ja està malalta amb el virus, d’aquí el que es donin també bastants casos entre personal sanitari.

Quins han estat els brots més mortífers?

Des de 1976 fins avui hi ha hagut més d’una vintena de brots i de casos aïllats, principalment a Zaire. Fins ara, l’epidèmia més mortal va ser la primera el 1976 a la República Democràtica del Congo, on hi va haver 318 casos i 280 morts, amb una taxa de mortalitat del 88%.

L’any 2000 hi va haver una epidèmia a Uganda, en aquest cas del cep Sudan, amb 424 casos i 224 morts. L’últim brot de la malaltia s’havia registrat el 2012 a RDC amb 57 casos i 29 morts.

Risc de contagi?

Segons l’OMS, la taxa de letalitat de l’Ébola pot arribar al 90%. El contagi, però, no és fàcil, només en condicions de porqueria, contacte directe amb cadàvers o manca de control sanitari la taxa de contagi directe és del 16%.
D’acord amb les últimes xifres de l’OMS, l’Ebola s’ha cobrat unes 3.431 vides i ha causat més de 7.000 infeccions.

Com evitar la seva propagació?

La millor manera d’evitar que aquest virus tan mortífer es propagui és la conscienciació de la població sobre els riscos de la malaltia i sobre les mesures de protecció i higièniques que cal adoptar, principalment ser més constants en el rentat de les mans.
A més, és molt important ensenyar a les comunitats els principals símptomes com la fi que es pugui identificar amb rapidesa els casos. El personal de laboratori que realitza les anàlisis també ha d’extremar les mesures de precaució, ja que hi ha un alt risc de contagi, igual que les persones encarregades dels enterraments, com ha passat a Espanya.

Què s’està fent per contenir el brot?

El president Obama va anunciar el 16 de setembre una gran inversió de recursos militars i metges per combatre el brot, incloent el desplegament d’uns 4.000 efectius militars nord-americans a Libèria i Senegal. Estats Units ajudarà a Libèria en la construcció de més de 17 centres de tractament de l’Ébola a la regió, amb gairebé 1.700 llits, i també s’iniciarà una operació per coordinar els esforços internacionals per combatre la malaltia. La ONU, així com la OMS, està centrant la majoria dels seus esforços en aquest tema, però a diferència dels Estats Units, s’encarrega de coordinar els països i les diferents polítiques que s’estan adoptant per controlar la situació, a més de controlar notícies i dades.

Pot arribar a Catalunya?

És molt difícil, fins ara no s’ha registrat cap cas i els vols procedents dels països més afectats són limitats. Segons informa el diari Ara, Salut ha analitzat 28 possibles casos d’Ebola però només ha calgut activar dues vegades el protocol.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: