A Android podria costar-li tres anys posar-se a l’alçada de l’iPhone

Compartir

Telefonia mòbilSymbian ha perdut posicions tot i continuar sent líder en el segment dels smartphones, un mercat que es complicarà molt durant els propers mesos.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Els jugadors en l’àmbit dels sistemes operatius per a smartphones (telèfons intel·ligents, que afegeixen a les funcions de telefonia aquelles clàssiques d’una PDA) s’han multiplicat a llarg d’aquests darrers anys; de Symbian i poca cosa més, hem passat a un entorn en què aquest sistema operatiu comparteix el pastís amb BlackBerry OS, Windows Mobile, Android, LiMo (aquests dos últims, basats en GNU/Linux), el Mac OS X de l’iPhone i el nouvingut WebOS en substitució del ja descartat Palm OS.

Com a mostra d’aquest escenari enrevessat, i segons xifres aportades per la consultora Informa Telecoms and Media, en el 2008 es van vendre un total de 162 milions de smartphones, sobrepassant per primer cop en la història les vendes d’ordinadors portàtils. D’aquests, un 49% funcionaven sota Symbian, amb el què tot i ser encara la majoria, suposa una important davallada per a una plataforma que en el 2007 tenia el 65% del sector.

La clau del futur, segons es pot desprendre de l’informe “Mobile Operating Systems: The impact of open source and importance of user experience”* podria ser l’obertura del sistema operatiu, la disponibilitat del seu codi font sota una llicència lliure, el que facilitaria la seva manipulació per adaptar-se més i millor a les exigències d’un determinat fabricant o operadora, fet que els farà més atractius.

Per posar un exemple, Informa afirma que en el 2012, el nombre de terminals venuts equipats amb la plataforma Android promoguda per Google, superarà als iPhones d’Apple, actualment líders en popularitat a tot el món.

Davant d’Android s’alça com a contrapartida la plataforma LiMo, especialment emprada en terres asiàtiques en general i al Japó en particular. La resta de jugadors de l’ecosistema Linux, com OpenMoko, quedaran segons les previsions d’Informa, en un lloc marginal.

Per a què aquest canvi es produeixi, i sempre segons el mateix estudi, l’eix central han de ser els programadors. Amb el nombre de botigues online a l’estil App Store creixent, ja que cada plataforma implementa la seva pròpia oferta i fins i tot estem veient propostes alternatives, seran necessàries gran quantitat d’aplicacions per a què aquests repositoris de programari siguin atractius als usuaris, amb el què finalment, la quantitat de programadors atrets pot tenir molt a veure amb les plataformes triades pels usuaris.

* Sistemes Operatius Mòbils: L’impacte del codi obert i la importància de l’experiència d’usuari, un estudi d’Informa Telecoms and Media sobre l’ecosistema mòbil entre ara i el 2013, amb especial èmfasi en les arquitectures i sistemes oberts.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina