A la recerca d’un nou format per a les targes SIM

Compartir

Diversos fabricants pugnen per imposar la seva visió de com ha de ser la nano-SIM, substituta de la micro-SIM i encara més petita que aquesta darrera.

Plantilla per retallar una tarja SIM convertint-la en una micro-SIM. Imatge cortesia de Wagner Bonifacio Leite a Flickr sota llicència Creative Commons

Plantilla per retallar una tarja SIM convertint-la en una micro-SIM. Imatge cortesia de Wagner Bonifacio Leite a Flickr sota llicència Creative Commons

Després de la micro-SIM que no ha estat adoptada per tots els fabricants, ara ve la nano-SIM, l’especificació de la qual encara s’està discutint.

Les targes SIM dels nostres smartphones i dispositius amb connexió 3G o 4G incorporada (tablets, netbooks, portàtils…) consisteixen en uns petits xips que emmagatzemen la informació necessària per connectar-nos a la xarxa de veu i dades de telefonia mòbil, validar-nos en ella i fer la nostra comunicació segura. El principal repte per a la indústria de la telefonia és fer d’aquestes targes un magatzem de més capacitat, amb més funcionalitats i encara més segura i, per a això, ha evolucionat la SIM original en forma de micro-SIM, més petita i amb més capacitats, i ara es troba en fase de discussió el futur reemplaçament d’aquesta, la nano-SIM.

Encara més petita, ràpida, “intel·ligent” i segura, la nano-SIM encara està pendent de ser definida tècnicament, i per a la seva definició competeixen tres “monstres” de la telefonia mòbil: Apple, RIM i Nokia.

La guanyadora de la cursa a tres bandes que s’està disputant entre els fabricants que acabo d’esmentar, l’haurà de decidir l’ETSI (European Telecommunications Standards Institute) en breu. I com és habitual en aquesta mena de concursos, és difícil vaticinar un favorit per a què triïn el seu model, més quan és probable que la decisió final sigui presa atenent no només a criteris tècnics, si no també “polítics” (entenent això com d’influències entre les empreses i grups de pressió/interès).

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: