A partir del 10 de desembre es podran emprar caràcters multilingües en dominis .eu

Compartir

InternetLa rica pluralitat lingüística del vell continent es veurà així reflectida a Internet. El català es veurà beneficiat indirectament, ja que no es compta entre les 23 llengües reconegudes com a oficials pel govern europeu.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – El patrimoni cultural de les llengües europees que no són l’anglès i posseeixen símbols propis “peculiars” per als parlants de la llengua de Shakespeare, es veurà reflectit a partir d’aquest proper 10 de desembre en els dominis d’Internet que empren el sufix .eu, propi de la Unió Europea.

L’anunci fou realitzat aquest passat 10 de setembre en la reunió mundial d’agents registradors de dominis .eu, celebrada a Brussel·les (que juntament amb Estrasburg manté la doble capitalitat de les institucions europees). Així, idiomes com el grec, l’alemany, el portuguès, francès o castellà, veuen satisfeta la possibilitat de registrar dominis amb caràcters propis i peculiars que no pertanyen al joc de caràcters llatí.

El català no es compta en la llarga llista de llengües reconegudes per les institucions europees, però també es veurà beneficiat de retruc, ja que els caràcters accentuats que emprem en la nostra llengua escrita també estan presents en altres idiomes com el castellà o el portuguès, i el suport per a aquests ha estat inclòs en el sistema de DNS’s.

Entre aquests símbols hi trobem les lletres accentuades, ja siguin vocals o consonants; caràcters com a à, ş, ř, ζ, π o ñ podran incloure’s en els dominis amb extensió .eu que es registrin en territori de la Unió. La mesura cobrarà vigència a partir del 10 de desembre i serà vàlida per als símbols corresponents als 23 idiomes reconeguts oficialment pel govern europeu.

Aquesta mesura era necessària per diversos motius. El primer és, evidentment, reflectir la pluralitat lingüística i cultural de la Unió, respectant les diferències de cada cultura present en el vell continent i que forma part de l’ens polític europeu. Una segona raó és la de garantir la igualtat d’oportunitats per a tots els idiomes en una Internet nascuda en l’àmbit anglosaxó, però que forma part per dret propi de tot el món, independentment de que es parli o no anglès.

En aquest sentit, la càrrega que en els dominis d’Internet no es reconeguessin símbols com els accents o la ñ juntament amb els caràcters propis d’altres llengües (grec, alemany,…) ha estat des de la popularització de la Xarxa de xarxes un llast per als usuaris, que han hagut de veure com una gran quantitat de dominis no podien ser escrits correctament i els seus propietaris havien de “reinventar” la llengua escrita per tal de poder registrar quelcom semblant a allò desitjat.

Per fi, doncs, es resol una molèstia que afecta a milions de ciutadans europeus. Ara, aquí, ens resta aconseguir que el català sigui reconegut com a llengua oficial a la Unió.

Més informació

EURid, entitat europea que gestiona els registres de dominis .eu

Copyleft 2009 www.imatica.org
Esta obra se encuentra sujeta a la siguiente licencia:
La difusión, reproducción y traducción de este texto se permite libremente en cualquier medio o soporte con las únicas obligaciones de mantener la presente licencia e incluir un enlace o referencia a la página en la que se encuentra el original dentro del servidor www.imatica.org . En medios audiovisuales se requiere la cita al medio www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)