Aclariments sobre la polèmica entre Opera i Apple sobre l’Opera Mini per a l’iPhone

Compartir

Un malentès ha provocat una bola de neu sobre un enfrontament entre les dues companyies que mai ha existit.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Un article del New York Times signat per Saul Hansell i publicat el passat 27 d’octubre ha donat lloc a una greu polèmica aquests darrers dies a Internet sobre si Apple vetava l’Opera Mini com a aplicació per al seu telèfon mòbil iPhone degut a què aquest navegador web podia fer la competència a la seva pròpia solució, el Safari mòbil.

L’article esmentat era el resultat d’una entrevista entre l’autor i Jon Stephenson von Tetzchner, cofundador i CEO de la companyia noruega, en la qual aquest darrer afirmava que els enginyers d’Opera han treballat internament en una versió de l’Opera Mini per a l’iPhone, però que degut a les restrictives llicències d’Apple per al desenvolupament de programari per a l’iPhone, l’havien abandonat abans d’acabar el projecte.

Els rumors es van desfermar ràpidament a la Web sobre si Opera s’havia vist vetada per la companyia de Cupertino, però un segon article del mateix autor aclaria en declaracions del mateix von Tetzchner que no s’havia arribat ni tan sols a presentar el projecte a Apple.

El motiu de l’abandonament del projecte és que en la seva llicència per a la distribució de programari, Apple es permet vetar aquelles aplicacions que entrin en competència directa amb els seus propis desenvolupaments, en el cas que ens ocupa el navegador Safari. Aquest darrer ha recollit molt bones crítiques en tots els sentits per la seva rapidesa i la seva alta compatibilitat amb els estàndards reconeguts internacionalment per a la Web.

Per l’indicat en el mateix article, Opera Mini per a iPhone és una aplicació nativa del telèfon d’Apple, a diferència de les versions per a altres smartphones que empren Java (no disponible per a l’iPhone).

El que ha passat aquest cop és una mena de bola de neu deguda a unes declaracions prou clares però malinterpretades que han saltat a la blocosfera i que han estat replicades per gran quantitat de llocs web. El suposat enfrontament entre Apple i Opera no ha arribat a donar-se, doncs la companyia noruega no ha arribat a remetre la seva aplicació a Cupertino per al seu examen i/o aprovació, pel què possiblement els enginyers d’Apple i els responsables de l’App Store no han tingut ni tan sols notícies de l’Opera Mini per a l’iPhone.

Havent preguntat a representants oficials d’ambdues companyies (Apple i Opera) sobre el tema, van declinar fer declaracions.

Guillem Alsina