Aconsegueixen executar el kernel Linux dins d’un navegador web

Compartir

LinuxLes possibilitats que comporten els nous i ultraràpids intèrprets de JavaScript poden permetre molt més en el futur (veurem l’execució de sistemes d’escriptori sencers dins del navegador?) però de moment el primer pas s’ha donat amb aquest projecte d’un programador que ha aconseguit executar el kernel de Linux dins de la finestra d’un browser.

Redacció – Fabrice Bellard, un programador que ha treballat en diversos projectes de programari lliure i que -fins i tot a mode de curiositat- va tenir el rècord mundial de càlcul de decimals del número Pi des del 31 de desembre de 2009 al 2 d’agost de 2010 amb 2.700 milions de decimals, és el protagonista d’aquesta gesta.

Bellard ha posat en línia una demo amb la qual permet arrancar BusyBox, un conjunt d’eines que inclouen el kernel Linux, molt minimalista i orientat a la construcció de sistemes encastats, dins de l’entorn d’un navegador web.

Amb el Linux arrancat dins de la finestra del nostre navegador podem teclejar algunes instruccions senzilles i, fins i tot, podria ser emprat com a eina d’aprenentatge molt bàsica ja que posseeix tot el que és necessari per començar a aprendre les bases de Unix/Linux, tot i que hem d’advertir que hi ha alternatives més completes com instal·lar una distribució de GNU/Linux en local.

L’experiment de Bellard pot ser lligat, almenys conceptualment, a Native Client, un programari desenvolupat per Google que permet l’execució de binaris x86 dins del marc d’un navegador web.

A on ens pot conduir tot això?

Amb l’efervescència del cloud computing que estem experimentant i l’èxit de la virtualització en el món de l’empresa, és fàcil deduir-ho: executar aplicacions de la talla d’OpenOffice, Microsoft Office i, fins i tot, un escriptori de sistema operatiu local, dins de la finestra d’un navegador.

Aquest és un primer pas, però marca clarament les possibilitats que ens ofereix el futur.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina