Adaptador microUSB-USB OTG de Sandberg

Compartir

Bon rendiment, excel·lent presentació i qualitat de materials conformen un accessori que, un cop provat, ens preguntarem com hem pogut viure tant de temps sense ell.

El cable USB OTG de Sandberg

Sempre és pràctic portar amb nosaltres un smartphone amb una bona capacitat d’emmagatzematge i un cable que ens permeti connectar-lo a un port USB per gravar dades procedents d’un ordinador. Però, què passa si ens trobem amb algú que ens deixa copiar el contingut d’un pendrive i no tenim a prop cap ordinador?

Aquesta tessitura és més freqüent del que poguéssim pensar a priori, o bé també ens podem trobar amb el problema de no poder obrir un ordinador o ser una situació incòmoda per fer-ho, per exemple per trobar-nos al bell mig del carrer. Llavors, què fer?

La pràctica totalitat dels smartphones inclouen en el paquet de venda un cable que els permet ser connectats per USB a un ordinador, però el que molts usuaris posseïdors d’aquests dispositius desconeixen és que també és possible connectar-hi un cable que, a l’altra banda, els permeti connectar dispositius d’emmagatzematge massiu com claus USB per llegir el seu contingut i realitzar operacions sobre ell, com copiar els fitxers a la memòria interna.

Logo USB On-The-Go

Logo USB On-The-Go

Aquesta facilitat, que també ha de comptar amb suport per programari, es coneix com a USB OTG, inicials the On-The-Go, i necessita d’un cable que és microUSB per una banda i USB normal de tipus femella (que permeti connectar un dispositiu) per l’altra, que sempre s’ha de comprar per separat.

D’entre els fabricants de cables i accessoris per a smartphones, hem seleccionat el cable de Sandberg, fabricant danès que gaudeix de fama de qualitat en els seus productes. El cost d’aquest cable és de 9,99 euros.

Presentació

El cable es presenta en una petita, pràctica i elegant caixa de només 8×5,5×2 cm, molt pràctica per poder portar en gairebé qualsevol butxaca un cop l’haguem comprat. En ella no hi ha cap mena de manual d’instruccions ni de configuració, ja que no es necessita; si hi ha algun problema, aquest vindrà per la part del programari i haurem d’acudir a la configuració del terminal, la qual difereix ni que sigui lleugerament en cada cas.

Malgrat tot, si persisteix qualsevol problema per posar-lo en funcionament, sempre ens podrem posar en contacte amb el servei d’assistència tècnica de Sandberg.

El cable és molt curt (15,5 cm. de punta a punta ben estirat) però donada la seva funció, tampoc cal que sigui gaire llarg i, en qualsevol cas, si ho necessitem sempre li podem empalmar un allargador.

Ús

La meva primera prova ha estat copiant un arxiu de grans dimensions (2,54 GB.) des d’un pendrive USB fins a una tarja de memòria microUSB inserida dins del corresponent slot del terminal, una operació que va durar 2 minuts i 23 segons.

Explorant una clau USB, que podem apreciar connectada al smartphone mitjançant el cable USB OTG de Sandberg

Explorant una clau USB, que podem apreciar connectada al smartphone mitjançant el cable USB OTG de Sandberg

La segona prova va ser al revés: copiar des de la tarja microSD inserida en el terminal, una sèrie de subdirectoris amb gran quantitat de fitxers de mida petita. En total van ser diverses carpetes amb 1.452 fitxers que totalitzaven poc menys de 91 MB, i que van trigar 51 segons en ser copiats a la memòria USB.

Desmuntant una clau USB

Desmuntant una clau USB

Aquestes dues situacions són les que se’ns poden presentar amb més assiduïtat, i veiem que el contingut d’un DVD sencer el tindrem copiat al nostre telèfon en menys de cinc minuts, prou per a qualsevol necessitat que ens pugui sorgir sobre la marxa.

En connectar-lo a un disc dur extern, hem de pensar que normalment qualsevol terminal Android només reconeix unitats formatades amb FAT o exFAT, de manera que per poder treballar amb dispositius formatats amb NTFS, per exemple, haurem d’emprar un programari descarregat de Google Play.

Hi ha diverses apps que ens permeten reconèixer un disc NTFS (només cal fer una cerca a Play per trobar-ne unes quantes), però totes exigeixen tenir el terminal rootejat.

Una bona idea si som dels que escrivim molt és connectar un teclat i ratolí sense fils. Particularment, he provat amb un conjunt Logitech K400 que porta incorporat el ratolí com a trackpad a la banda dreta del teclat, quelcom molt pràctic i còmode si es viatja, ja que només ens cal estar pendents d’una peça i no de dues (teclat per un banda i ratolí per l’altra) per separat.

El reconeixement del maquinari extern ha estat immediat i transparent (i continuo parlant de l’Xperia Z1), fins i tot al tauler de control em va confirmar que el teclat extern era un Logitech i si movia el dit per sobre del trackpad podia veure dibuixar-se el ratolí a la pantalla. Naturalment, és més pràctic aprofitar la capacitat tàctil de la pantalla.

Configuració del teclat físic Logitech en el tauler de control d'Android

Configuració del teclat físic Logitech en el tauler de control d’Android

El problema, que no podem adduir al cable de Sandberg, és que la configuració no reconeix els accents, tot i que podem escriure perfectament símbols com el de la ç. La velocitat de resposta per a l’ús del teclat ha estat perfecta.

Hem de tenir en compte que, en cas d’inserir claus USB o receptors de teclats i ratolins per a ordinadors de sobretaula, aquests són dispositius que consumeixen energia, i aquesta surt de la bateria del terminal, escurçant-ne la durada.

Altres idees per utilitzar aquest cable podrien ser connectar-hi un lector de targes de múltiples formats per llegir antigues targes SD, Memory Stick en les seves diverses variants o CompactFlash, o bé un hub USB per connectar-hi diversos dispositius.

En aquest darrer cas és recomanable un hub amb carregador independent, per evitar que en algun moment el mòbil desconnecti automàticament els dispositius per manca d’energia.

Aspecte extern

Si inicialment, i en treure’l de la caixa, ens pot donar la impressió que el cable USB OTG de Sandberg té un aspecte molt plàstic i, per tant, feble, aquesta impressió queda esborrada un cop el podem tocar i notar-ne els acabats.

Aspecte general del cable de Sandberg

Aspecte general del cable de Sandberg

Senzillesa, formes arrodonides, un plàstic que es veu dur i resistent ens fan comprendre la fama del disseny danès i la minuciositat fins en els més petits detalls.

Aquest és un cable que podem portar tranquil·lament doblat a la butxaca sense por que amb l’ús se’ns trenqui, i fins i tot ens podem permetre el luxe de tractar-lo “una mica malament”, ja que sembla poder resistir bé alguns embats.

Les proves que li he fet han estat només d’uns dies; òbviament, per parlar amb propietat del factor resistència, m’hauria d’haver passat molt més temps amb ell anant d’un lloc a un altre i donant-li certa “vida”, però crec que no m’equivoco gaire.

Conclusió

Malgrat que podem trobar en botigues i a Internet opcions més econòmiques, el cable de Sandberg ens garanteix qualitat, rendiment i resistència, bones qualitats que sens dubte agrairem en ser una peça que portarem sempre o tot sovint a sobre.

I és que personalment, jo prefereixo comprar una cosa de qualitat encara que sigui una mica més car, que no pas anar comprant quincalla que he de canviar sovint i que tampoc em proporciona la seguretat si un dia en el futur no em fallará quan estigui a mitja transferència de dades. I vosaltres?

La garantia, per cert ja que no ho he dit abans, és de cinc anys.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: