Adobe marginada?

Compartir

FlashL’iPad d’Apple sortirà al mercat sense suport per a Flash, un format multimèdia que està a punt de veure com s’aprova un estàndard de vídeo natiu per a l’HTML 5 que probablement el rellevarà. Es troba Adobe a un pas de la crisi?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – No pinta gaire bé el futur per a la companyia que tants productes de referència ha donat al món de la informàtica. La futura aprovació d’un estàndard de vídeo per a equipar nativament l’HTML 5 (i que, per tant, interpretin directament els navegadors web) significarà probablement el progressiu declivi de l’ús de Flash com a format emprat per una gran varietat de llocs quan ara constitueix un estàndard de facto.

La cotització borsària d’Adobe ha patit una brusca davallada des de finals del mes passat, coincidint amb l’anunci de la introducció del suport per a H.264 a YouTube com l’aposta de Google per ser el còdec natiu en l’HTML 5. Aquesta caiguda es va accentuar a partir del 27 de gener amb la presentació de l’iPad, un dispositiu que no inclou programari per a reproduir continguts Flash de la mateixa manera que l’iPhone/iPod Touch.

No cal fer gaire futurologia per veure clarament la delicada situació en la que es trobarà Adobe quan sigui aprovat un estàndard per al vídeo en HTML 5 i no sigui -amb tota probabilitat- el seu format Flash.

Però és que la cosa no es queda aquí; la seva en altre temps gran aliada Apple (amb qui Adobe ha crescut i guanyat fama) no només li gira l’esquena a l’iPhone i l’iPad negant-se a incloure compatibilitat Flash en aquests dispositius, sinó que a més el seu CEO Steve Jobs critica a l’empresa i els seus productes públicament.

En un article publicat per Wired, aquesta prestigiosa revista nord-americana es fa ressò de les declaracions de Jobs en les que aquest dispara contra Google i Adobe. D’aquesta darrera en critica la seva manca d’atreviment: "tenen el potencial per fer coses interessants però simplement es neguen a fer-les", a més de no estar-se de res afirmant que bona part dels bloquejos dels ordinadors Macintosh són deguts a problemes amb Flash, un programari al qual va qualificar de buggy (ple de bugs, errors en terminologia informàtica).

Amb tot això, Adobe sembla haver començat a deixar de ser un jugador important en el terreny dels formats multimèdia. Amb l’entrada en escena de l’HTML 5 i el seu vídeo natiu quan sigui aprovat el còdec que l’ha de materialitzar, la indústria deixarà de dependre d’aquesta companyia, tot i que sembla que els grans ja han començat a deixar-la de banda.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)