Adobe mostra la primera versió de Flash amb suport per a 64 bits

Compartir

FlashMolt ha trigat la companyia nord-americana en oferir suport natiu per a l’arquitectura de 64 bits en el seu famós plug-in per a reproducció de continguts multimèdia, però quan ho ha fet, ha estat per a les tres principals plataformes informàtiques del mercat: Windows, GNU/Linux i Mac OS X.

Redacció – A través del blog del seu laboratori de desenvolupament, Adobe ha donat a conèixer el llançament d’una nova preview de la propera versió del seu reproductor multimèdia (en format plug-in per a navegadors web) Flash Player 10, la principal novetat del qual és la disponibilitat en forma nativa per a sistemes operatius de 64 bits.

Al llarg d’aquests darrers anys, el reproductor de Flash s’ha convertit en una peça gairebé imprescindible en qualsevol ordinador d’escriptori, tal com ho són l’Adobe Reader per a la lectura de documents PDF (o un programari que dugui a terme la mateixa funció) i la màquina virtual de Java per a l’execució de programes escrits en aquest llenguatge. Però, fins ara, només estava disponible de manera nativa en 32 bits.

Això no impedia la seva execució en sistemes de 64 bits, ja que degut al gran nombre de programes de 32 bits i la longevitat d’aquesta arquitectura, tots els sistemes de 64 inclouen algun mecanisme de compatibilitat amb programari de 32 bits, amb el que es poden aprofitar aplicacions existents que no hagin estat migrades de manera nativa als 64 bits.

La disponibilitat de la preview de Flash Player 10 (batejada com a Square) de manera nativa en 64 bits s’ha fet simultàniament per a les tres plataformes principals del mercat per a ordinadors d’escriptori: Windows, Mac OS X i GNU/Linux. Desconeixem si més endavant es posarà a disposició dels internautes una versió també de 64 bits per a sistemes operatius derivats de BSD (FreeBSD, OpenBSD, NetBSD,…) i Solaris.

En el cas de la plataforma d’Oracle, la incògnita del seu futur pot fer decidir a Adobe que, almenys de moment, es quedi només amb la versió de 32 bits.

A més de la disponibilitat per a plataformes de 64 bits, aquesta versió prèvia també inclou millores orientades a la seva execució amb el navegador web Internet Explorer 9, del qual se’n presentava recentment la beta pública, com l’aprofitament de l’acceleració per maquinari per a la renderització de gràfics.

La descàrrega de Flash Player 10 “Square” preview per a sistemes operatius de 32 i 64 bits ja es pot realitzar des del lloc web d’Adobe Labs. Per a sistemes Windows disposarem de dues opcions: una per a Internet Explorer i una altra per a la resta dels navegadors web.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina