Adobe presenta Acrobat 9

Compartir

La compatibilitat amb el format Flash permetrà la creació de llibres electrònics molt més interactius que els que tenim avui en dia, sense cap mena de dubte un punt molt important a favor de la companyia nord-americana.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Adobe ha volgut unir dues de les seves tecnologies líders de mercat com són els documents electrònics PDF i els continguts multimèdia (àudio, vídeo, animacions informàtiques,…) Flash en aquesta nova versió d’Acrobat, el seu programari per a la creació de documents PDF.

Cal no confondre aquest paquet, que ens serveix per a crear i editar documents en el format PDF, amb Adobe Reader, un programa que només ens permet la lectura de documents i no la seva creació o edició. Aquest darrer pot ser descarregat gratuïtament des d’Internet, mentre que el primer és un paquet comercial. Tot i això, és probable que amb l’aparició d’Acrobat 9 aviat estiguem gaudint d’una nova versió de Reader, que en aquest cas també seria la novena.

La integració de Flash en Acrobat ens permet incrustar animacions en aquest format multimèdia en els nostres documents PDF. Aquest és un pas important, doncs dota als documents electrònics d’una funcionalitat molt més potent que els seus homòlegs en paper com és la d’exhibir contingut no estàtic i diferent del purament visual. Així, en un article sobre un concert d’una publicació electrònica, ja no només ens limitarem a veure les fotografies de l’acte, sinó que podrem introduir-nos encara més en l’ambient gràcies als vídeos i animacions incloses en el PDF o la música que va sonant mentre llegim.

Per a gaudir d’aquests efectes caldrà comptar amb la propera generació de programa lector, l’abans esmentat Reader 9, a presentar en un futur proper.

Acrobat.com

Paral·lelament a l’anunci de l’Acrobat 9, Adobe també ha presentat la beta pública d’Acrobat.com, un servei en línia col·laboratiu que permet a diversos usuaris simultàniament i des de localitzacions remotes treballar sobre un mateix document PDF. La inscripció mentre dura la fase beta és lliure i gratuïta.

Com a eines, el lloc disposa d’un editor de textos en línia (a l’estil de Google Docs) anomenat Buzzword, una utilitat per a la realització de videoconferències i compartició d’escriptori anomenada ConnectNow, un repositori d’arxius, i una API per a programadors. Tot això, naturalment, comptant amb la possibilitat d’exportar el treball fet a format PDF.

Aquest servei s’afegeix a Photoshop Express per fer entrar a Adobe per la porta gran de la Web 2.0, l’era dels serveis en línia. A més, els usuaris d’Acrobat 9 ho podran usar conjuntament amb la popular aplicació d’Adobe per a desar-hi els seus arxius.

Guillem Alsina