Així es el primer mòbil amb Android

Compartir

Es comercialitzarà inicialment als Estats Units per passar al continent Europeu en dates properes al canvi d’any, a un preu assequible. Tècnicament, utilitzarà principalment els serveis en línia de la companyia del cercador a través d’una interfície que es veu molt acurada per al seu ús tant professional com per a l’usuari final.

El T-Mobile G1Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Després de diversos retards, ja comptem entre nosaltres amb el primer telèfon mòbil que utilitza Android, la plataforma de sistema operatiu i middleware promoguda per Google i oberta a fabricants de terminals, operadores i prestadors de serveis que es basa en GNU/Linux. El T-Mobile G1 ha estat fabricat per la taiwanesa HTC i es distribuirà properament als Estats Units, arribant el proper novembre al mercat britànic i a partir d’aquí a principis del 2009 a Alemanya, República Txeca, Àustria i Països Baixos. No s’han donat a conèixer dates per a la resta d’Europa i les altres regions del globus.

El contracte de veu i dades amb el que es subministrarà el T-Mobile G1 lligarà a l’usuari amb l’operadora germànica durant un període de dos anys, aplicant finalment un model de comercialització tan lleoní com el d’Apple amb l’iPhone, malgrat que amb el preu del terminal notablement més baix.

L’aspecte del telèfon és elegant, amb una gran pantalla i un teclat que s’amaga sota aquesta. Un cop desat aquest teclat, el que veiem a la banda inferior de la pantalla són els botons per agafar una trucada entrant, penjar, anar al menú principal i tornar a la pantalla anterior. El teclat és un QWERTY complet que es desplega en un format apaïsat com altres telèfons de la companyia fabricant (per exemple el S740), i la pantalla és un dispositiu multitàctil amb el mateix funcionament que la que munta l’iPhone d’Apple, al qual aquest terminal ens pot recordar en algun moment per la seva interfície d’usuari tot i que l’aspecte extern canvia força respecte al telèfon de la companyia de Cupertino.

Tal i com s’havia dit a la Xarxa, el sistema de protecció del telèfon no consisteix en codis numèrics o claus d’accés, sinó en una mena de joc visual en el qual disposem de tres fileres de tres punts cadascuna, formant una graella de 3×3 (nou punts en total) que haurem d’unir creant una forma amb els dits.

La pantalla d'aplicacions és personalitzableA partir d’aquí, accedim al nostre compte de Google emprant el mateix nom d’usuari i contrasenya que en un ordinador de sobretaula i ja estem a punt per utilitzar tots els serveis que la companyia del cercador proporciona en línia: accés directe al nostre correu de Gmail, calendari, missatgeria instantània (Talk), vídeos de YouTube i mapes. En aquesta darrera aplicació, disposem de la funcionalitat Street View, que ens permet realitzar passejos virtuals per les principals ciutats dels Estats Units i Europa en 3D, rotant en 360 graus en qualsevol moment.

En utilitzar aplicacions en línia, les nostres dades estan al núvol d’Internet, pel què si el nostre telèfon mòbil s’espatlla, el perdem o ens el roben, continuarem disposant igualment de totes les nostres dades que podrem consultar des d’altres dispositius. L’única dificultat és que necessitarem una connexió de dades continuada, pel què si volem consultar el nostre calendari quan no disposem de cobertura, ho tindrem una mica difícil.

Per accedir a tots aquests serveis, el T-Mobile G1 compta amb un navegador web potent, probablement una versió optimitzada de Chrome ja que la seva interfície d’usuari s’assembla prou a la que hem vist en el nou navegador web de Google per a Windows.

Si volem ampliar el repertori de programari instal·lat, comptem amb un accés a l’equivalent en Android de l’App Store de l’iPhone, Android Market. No deixa de ser curiós com aquest model de comercialització i distribució d’aplicacions de manera centralitzada ha triomfat d’ençà que Apple l’implementés per al seu telèfon, fins al punt que no només Google l’ha pres com a referència per l’Android, si no que fins i tot Microsoft l’està desenvolupant per a Windows Mobile.

La interficie Street View de Google MapsEn l’apartat multimèdia, el telèfon inclou una aplicació desenvolupada per Amazon.com que permet l’accés des del terminal al catàleg de música en format MP3 i sense restriccions de sistemes DRM de la distribuïdora. Amb aquesta aplicació podrem buscar cançons, escoltar fragments i descarregar la música.

Per als desenvolupadors interessats en crear aplicacions per a Android també hi ha novetats, doncs Google ha aprofitat l’avinentesa del llançament del terminal de T-Mobile per actualitzar el kit de desenvolupament (SDK per les seves sigles en anglès) per al seu sistema operatiu mòbil a la versió 1.0 . Fins avui, s’havien publicat versions prèvies d’aquest SDK.

Google també ha anunciat en la mateixa entrada del bloc que properament l’Open Handset Alliance (l’associació que agrupa els diversos actors que han creat i recolzat Android) obrirà completament el codi font del sistema operatiu.

Les properes setmanes també veuran el naixement d’un nou bloc, “Google on Android”, que tractarà sobre els serveis que la companyia del cercador proporciona per als dispositius mòbils que funcionen governats per la plataforma que ha promogut.

 

El telèfon, desplegat

 

 

Guillem Alsina