Així és la nova Ubuntu 9.10

Compartir

UbuntuUn nou procés d’arrancada més ràpid i totalment gràfic, juntament amb la integració dels serveis cloud d’Ubuntu One, els seus punts forts per conquerir als usuaris.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Avui dijous dia 29 d’octubre s’allibera la versió 9.10 d’Ubuntu, una de les principals -per no dir la principal- distribucions GNU/Linux de l’actual panorama que presenta la plataforma del pingüí.

La primera novetat es pot veure ja d’entrada amb l’arrancada del sistema, a la qual se li ha fet un rentat de cara seguint les tendències actuals que estan adoptant tots els sistemes operatius, i que no és més que una arrancada completament gràfica. En anteriors versions, l’usuari podia veure una sèrie de línies de text que l’informaven sobre els dispositius de maquinari detectats pel sistema i la seva configuració, abans de passar a un mode gràfic. Ara, tots aquests detalls (que, a més, no tenen importància per a la majoria dels usuaris finals, el públic a qui veritablement es dirigeix aquesta distribució) queden amagats.

Primer pas de la nova arrancada gràfica
Primer pas de la nova arrancada gràfica

En realitat, la nova rutina d’arrancada (anomenada Upstart i que substitueix al daemon init típic dels sistemes Unix) ja té alguns anys d’història a les seves espatlles (va veure la llum amb Ubuntu 6.10), però no ha estat fins ara que totes les funcions d’arrancada s’han migrat cap a ella. A més, és oberta per a què l’adoptin altres distribucions i, fins i tot, plataformes diferents de GNU/Linux: des de Fedora fins a la nova plataforma per a telèfons mòbils WebOS de Palm.

Segon pas de la nova arranada gràfica
Segon pas de la nova arranada gràfica

A més de passar a ser totalment gràfic, el procés d’arrancada també s’ha agilitzat fent-lo més ràpid, característica de la qual se’n beneficiaran totes les màquines però que sembla especialment pensada per als netbooks.

L’escriptori de la versió principal contínua sent Gnome en la seva darrera versió disponible, la 2.28, a la qual se l’ha maquillat una mica canviant, per exemple, el tapís de fons de l’escriptori. Els tons continuen sent els habituals ataronjats i marrons que han predominat en aquesta distro des de les seves primeres passes i que, amb el temps, han deixat pas a les crítiques per convertir-se en una senya d’identitat d’Ubuntu.

L'escriptori d'Ubuntu 9.10
L’escriptori d’Ubuntu 9.10

El gestor de correu Evolution s’integra més encara amb la barra de tasques de Gnome, mostrant les notificacions de nous missatges a la zona esquerra d’aquesta barra.

Un nou instal·lador

El procés d’instal·lació a disc dur també ha patit una remodelació; es simplifica encara més, es requereix un nombre menor de passes i tot està explicat en un llenguatge molt clar i sense tecnicismes, de manera que es torna més comprensible per a aquells usuaris amb escassos coneixements tècnics i als quals els van grans, per exemple, termes relacionats amb el particionament de disc entre d’altres.

La distribució es pot instal·lar de manera molt simple des d’un pendrive USB. Per a això disposem d’eines de creació d’aquesta imatge en clau USB, utilitzables des de Linux o Windows. Per als posseïdors de netbooks està clar que aquesta opció els serà especialment útil.

Quelcom del que s’avisa a les notes de la versió és que, si la nostra intenció és utilitzar la funcionalitat d’hibernació, el particionament automàtic que realitza el procés d’instal·lació pot no ser l’adequat per a això. Per a poder hivernar la nostra màquina es necessita una partició de swap (o d’intercanvi) amb una grandària igual o superior al de la nostra memòria, ja que el contingut d’aquesta ha de ser emmagatzemat al disc durant la hibernació per recuperar-se a posteriori. Si tenim una màquina amb 4 GB. i una partició de swap de 2 GB, és obvi que no podrem desar tot el contingut de la memòria en aquesta partició.

En aquest cas serà, per tant, necessari revisar l’esquema de particions manualment, fet que pot suposar un handicap per als usuaris amb pocs coneixements.

En el núvol

Ubuntu One s’entrega en aquesta edició com un component més de l’escriptori, amb el qual es facilita l’accés a aplicacions online (en el núvol, cloud) que permeten, per exemple, la realització de backups, intercanvi d’arxius o la sincronització de llibretes d’adreces.

Mentre altres plataformes prefereixen confiar en que aquests serveis siguin oferts per terceres parts (per exemple, mitjançant Adobe AIR), a Canonical prefereixen oferir tota la cadena de valor: per una banda ofereixen al desenvolupador el servei de hosting i els recursos necessaris per tenir la seva aplicació, i per l’altra faciliten el màxim possible al client accedir a aquestes aplicacions.

Altres novetats

  • El servidor MySQL per defecte és la versió 5.1, que substitueix a la 5.0 de l’anterior entrega

  • El sistema de fitxers per defecte és ext4

  • No hi ha versió d’Ubuntu 9.10 per a arquitectura Sparc degut a un bug que impedeix arrancar en aquesta, quelcom que s’espera es podrà corregir per a la versió 10.04

  • Millora general de la gestió de les connexions 3G a Internet en mobilitat

  • Per als programadors, s’inclou la nova eina Quickly que, com el seu nom en anglès indica, agilitza certes tasques rutinàries per a la realització d’un programa

  • El navegador web Firefox ha estat actualitzat a la seva versió 3.5

Ubuntu 9.10 juntament amb les seves variants (Netbook Remix, Kubuntu, Xubuntu,…) estarà disponible al llarg del dia d’avui a través de la seva pàgina web.

El futur: 10.04 Lucid Lynx

Encara tenim molt pocs detalls sobre com serà la propera versió d’Ubuntu, amb prou feines que serà una LTS (Long Term Support, 3 anys de suport per a màquines desktop i 5 per a servidors) i que l’aspecte de l’escriptori (el tema) podria canviar radicalment respecte a versions anteriors. Potser deixarem de veure aquests tons marrons abans esmentats, tan característics?

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques
obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)