Així pensa Mozilla que haurien de ser els smartphones del futur

Compartir

En resposta a les aportacions dels internautes realitzades en el marc del programa Concept, Mozilla ha publicat un vídeo de com creu que ha de ser el smartphone del futur.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Com hauria de ser el smartphone del futur? La resposta a aquesta aparentment innocent i suggeridora pregunta és, en realitat, molt més transcendental del que sembla donat l’important rol que aquest tipus de dispositius jugaran en el futur juntament amb els tablets en detriment dels ordinadors d’escriptori i els portàtils. Tots els constructors de terminals, empreses que es troben darrere de les plataformes que aquests munten (com Google amb el seu Android) i desenvolupadors d’aplicacions, volen obtenir aquesta resposta, conèixer els gustos dels seus futurs clients i treballar en conseqüència.

Proves de concepte i prototips que busquen descobrir el tipus de smartphone que interessarà als potencials clients en el futur abunden, però pocs o cap compten amb la participació activa dels usuaris per a què aquests proposin com els agradaria que fos el telèfon dels seus somnis. Fins ara, en què Mozilla ha dut a terme una campanya participativa dins la seva Concept Series per a saber com els agradaria als internautes que fos el seu smartphone d’aquí a uns anys.

El perfil del Seabird
El perfil del Seabird

No sembla que la Fundació que desenvolupa el browser Firefox tingui intenció de ficar-se en el camp de la telefonia mòbil ni de treure un terminal amb el seu segell, però sí que sembla interessada en desenvolupar navegadors per als smartphones que poden venir en el futur, i davant la impossibilitat de saber què és el que preparen els fabricants (sempre zelosos dels seus nous desenvolupaments), han decidit prendre el camí directe i fer un estudi de mercat semblant al què han de tenir a les seves mans Nokia, Samsung, HTC o Sony Ericsson entre d’altres.

Fruit d’aquest projecte participatiu tenim el Seabird, un concepte de telèfon (no un prototip físic, si tan sols el seu disseny) basat en Android, amb una pantalla multitàctil que cobreix íntegrament la seva superfície i el disseny curvilini que no només té efectes estètics i per millorar-ne la comoditat en agafar-lo, si no que també permet elevar el picoprojector que integra.

Aquest element, que permet projectar una pantalla en qualsevol superfície plana vertical, forma part d’un sistema més elaborat que inclou un teclat i un touchpad virtuals projectats en una superfície plana com, per exemple, una taula, i que, quan estan desplegats, permeten interactuar amb el terminal com si d’un ordinador de sobretaula o portàtil es tractés.

El Seabird desplegat com a ordinador
El Seabird desplegat com a ordinador

Tota la tecnologia integrada en aquest concepte ja existeix; els teclats projectats, i els picoprojectors, fins i tot integrats en smartphones, però dubto que ara mateix es puguin ficar en un smartphone amb una mida prou petita com per a resultar còmode de traslladar en una butxaca.

Detall del teclat i touchpad virtuals
Detall del teclat i touchpad virtuals

L’experiment de Mozilla resulta interessant com a perspectiva del què, en un futur no tan llunyà, pot ser la informàtica de consum, ja que no en són pocs els analistes que vaticinen que per a un gran nombre d’usuaris desapareixeran els ordinadors en favor de petits dispositius portables com ara smartphones i tablets molt més potents. Els processadors multinucli com els Cortex-Ax d’ARM o els nVIDIA Tegra donaran un impuls en aquest sentit, tot i que el canvi no el veurem l’any vinent ni probablement l’altre, si no més endavant.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina