Així podria ser Windows 7

Compartir

La interfície multitàctil i la possible inclusió del sistema de fitxers WinFS, principals novetats que -fent una mica de futurologia- podria incloure la propera versió de Windows.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Sembla que Microsoft no vol que la propera versió del seu sistema operatiu trigui tant de temps en aparèixer al mercat com Vista, que ha sortit sis anys després de Windows XP. De fet, en els seus quarters generals de Redmond es treballa sempre en les dues següents versions del sistema operatiu, pel què els programadors, testejadors i directius es troben uns quants anys per davant de la resta dels mortals pel què a tecnologia informàtica es refereix.

Per ara només disposem de rumors sobre les novetats que suposadament aportarà aquesta nova versió del Windows, doncs cap mena d’informació oficial ha sortit de Microsoft.

Interfície multitàctil i reconeixement de veu

És la gran moda en el sector de la telefonia mòbil d’ençà que Apple la va introduir a l’iPhone i posteriorment a l’iPod Touch, i consisteix en una interfície tàctil que enlloc de capturar només la pressió realitzada en un punt per un llapis, és capaç de reconèixer i administrar el seu ús amb el dit en moviments que no són només una pulsació puntual, sinó arrossegant-lo sobre la pantalla tàctil del dispositiu.

En comparació amb la superfície de toc del tradicional punter inclòs en aquesta mena de dispositius, el dit presenta una major superfície, pel què també requereix un nombre més gran de càlculs per precisar l’operació que l’usuari vol realitzar. La interfície multitàctil ha desbordat a Apple, essent adoptada per altres fabricants com HTC, que la inclou en forma de programari instal·lat sobre el sistema Windows Mobile a l’HTC Touch per exemple, i és probable que es converteixi en una altra tecnologia de futur adoptada per tots els fabricants però introduïda inicialment pels nois de Steve Jobs.

Windows 7 podria ser el primer sistema operatiu en introduir aquesta funcionalitat per a ordinadors de sobretaula i portàtils, indicada especialment per a màquines de tipus Tablet PC (de les quals ara se n’està veient un “revival”) i UMPC. Així, és possible que per a introduir dades en un Tablet PC o dispositiu semblant ja no necessitem d’un punter especial, sinó que en el futur puguem fer-ho només amb un dit.

La tecnologia de reconeixement de veu que permet donar-li ordres a l’ordinador sense haver de tocar el teclat, o dictar-li els textos a enviar per correu electrònic o els documents i que ja trobem en Vista, seguirà en Windows 7 però corregida i augmentada.

WinFS

El sistema de fitxers que havia de ser el successor de l’NTFS en Windows Vista finalment no va veure la llum amb aquest sistema operatiu, tot i que el projecte encara segueix el seu desenvolupament. La seva concepció reposa sobre la mateixa idea de les bases de dades relacionals, i teòricament ha de ser molt més eficient amb grans volums d’emmagatzematge com els discos durs que s’estan venent actualment. També haurà de facilitar la tasca de les eines d’indexació i cerca d’escriptori, cada vegada més populars i necessàries.

És possible que veiem el WinFS inclòs en Windows 7, tot i que això sempre dependrà que el projecte es finalitzi a temps, quelcom que pot semblar factible degut al temps que fa que es va encetar però que també podria veure’s en perill pel curt marge disponible fins a la data de llançament que Microsoft vol donar a Windows 7.

Un element que es veuria molt ajudat per WinFS seria l’anomenada “cerca semàntica” en el nostre sistema, que consisteix en buscar no per paraules clau, sinó per expressions naturals. Així, actualment si volem saber qui va descobrir Amèrica mitjançant l’ús d’un cercador d’Internet, hi introduiríem els termes “descobriment Amèrica“, però amb la cerca semàntic introduiríem la pregunta com la faríem a una altra persona: “¿qui va descobrir Amèrica?“.

Aquests sistemes ja s’estan experimentant a Internet amb èxit divers, però les necessitats a mitjà-llarg termini i la progressió de la tecnologia permetran que puguem implementar aquestes eines a les nostres màquines d’escriptori.

MinWin

El sistema serà més modularitzable, i el que més destacarà serà el nucli (kernel) que de moment rep el nom de MinWin. Ocupa només uns 25 MB. d’espai en disc i usa uns 40 de memòria. Serà la base per poder construir un sistema a mida, quelcom que ja veiem amb les diferents versions de Windows Server 2008 en les quals si bé la modularitat es fa més “a grosso modo” amb els serveis del sistema, la idea és la mateixa.

Horitzó 2009 a la vista

Al principi d’aquest article m’he referit a què Microsoft no vol que aquesta nova versió surti al mercat amb tanta diferència de temps respecte a l’anterior (l’actual Windows Vista) com aquesta ho va fer de Windows XP (sis anys en total). La data estudiada és algun moment del 2009, probablement durant la segona meitat, el que donaria un marge de amb prou feines dos anys respecte al llançament comercial de Vista. I des de les capes altes de la companyia es vol que a partir d’ara aquesta sigui més o menys la finestra de llançament d’una nova versió del sistema operatiu per poder combatre l’assiduïtat amb la qual es llancen noves versions de Linux i de Mac OS X, els seus principals rivals en el sector desktop i, en el primer cas, també en els servidors.

Naturalment, totes les funcionalitats comentades aquí són tan sols rumors més o menys fonamentats que s’han anat filtrant a Internet, a vegades de fonts no revelades i altres en declaracions realitzades per alts càrrecs de Microsoft, com els propis Bill Gates o Steve Ballmer.

Guillem Alsina