Així pot ser la cabina telefònica del futur

Compartir

Skype instal·la un lloc de videoconferència a l’aeroport de Tallin (Estònia) que permet realitzar trucades gratuïtes mitjançant VoIP i videoconferència i trucades a telèfons fixos i mòbils amb crèdit d’aquest conegut servei. Les tradicionals cabines de telèfon podrien veure una nova llum en el segle XXI connectades a Internet.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La massificació de l’ús del telèfon mòbil va portar com a conseqüència la pèrdua d’usuaris de les cabines telefòniques, que a hores d’ara ja no estan tan presents en els carrers de totes les ciutats del món com fa una dècada, en que es podien trobar en qualsevol racó. Només llocs turístics i determinats llocs molt concorreguts aguanten un d’aquests serveis, tot i que no és gens estrany que ara com ara se li estigui buscant un nou model de negoci a aquest format de lloc de comunicació. I tal model pot arribar de la mà d’Internet i la telefonia IP.

Això és el que han d’haver pensat a Skype, companyia que ha instal·lat la primera cabina pública que funciona amb el seu sistema de VoIP a l’aeroport Lennart Meri de Tallin, capital d’Estònia. Aquesta cabina permet la realització de trucades de VoIP i videoconferència (incorpora una pantalla per a això) de manera gratuïta a través del servei de Skype, i permet utilitzar crèdit d’aquest popular servei per a la realització de trucades a números fixos i mòbils. És precisament d’aquesta possibilitat de la que sembla dependre el model econòmic de la cabina.

En cas de sortir bé l’experiment, seria possible que més endavant veiéssim aquesta mena de cabines en més aeroports per tot el món i infraestructures de transport com ara estacions de tren de llarg recorregut, per tal de permetre la comunicació dels passatgers amb els seus llocs d’origen. La trucada internacional amb Skype surt a preus molt més econòmics que no pas usar el mòbil en roaming o trucar des de l’hotel o des d’una casa particular.

A l’aeroport de Tallin no li és estranya una tecnologia d’aquest tipus; de fet, a la pàgina web oficial d’aquesta infraestructura podem veure com anuncien orgullosos el ser l’únic aeroport en el món que ofereix Wi-Fi gratuït en tota la terminal de passatgers, oferint també diversos quioscos d’accés a Internet d’ús gratuït repartits per tota la mateixa terminal.

L’elecció de l’aeroport de la capital estoniana no ha estat feta perquè sí; tot i ser fundada per un suec i un danès, Skype va néixer precisament en aquesta ciutat, i tant la mateixa empresa com el seu producte gaudeixen d’una gran popularitat en el país. Skype és, de fet, l’únic producte informàtic d’envergadura mundial que ha nascut a Estònia.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina