Així serà l’Internet Explorer 8

Compartir

Microsoft treballa especialment en millorar la compatibilitat del seu navegador web amb els estàndards internacionals, així com amb oferir major facilitat d’ús i seguretat.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – En desenvolupament des de ja fa més d’un any, es comencen a revelar les claus que estan guiant la seva construcció i que marcaran aquesta propera vuitena encarnació gràcies a l’alliberament de la segona beta pública, que ja pot ser descarregada des dels servidors de la multinacional nord-americana.

En general, s’esperen millores en tots els aspectes, mantenint la interfície gràfica que va estrenar la versió 7 d’aquest navegador web. Malgrat tot, sembla que Microsoft ha parat especial cura en la compatibilitat amb els estàndards marcats pel W3C, millorant el suport per a CSS (Cascading Style Sheet), ‘feeds’ RSS, i el conjunt de tecnologies anomenades AJAX.

Per tal de garantir que les pàgines dissenyades per a la versió 7 del mateix Internet Explorer puguin ser vistes sense dificultats, s’ha integrat un mode de compatibilitat que permet desactivar les característiques pròpies i úniques de l’IE 8 mitjançant l’ús d’un element meta.

Puntualment, algunes de les novetats que inclourà IE 8 seran:

SmartScreen Filter: es tracta d’un filtre anti-phishing que funciona d’acord amb llistes de llocs maliciosos actualitzades periòdicament. Si teclegem l’adreça d’un lloc web que consta en aquestes llistes, o bé fem clic sobre un enllaç que ens porta a consultar un lloc marcat, se’ns presenta una pàgina d’advertència que ens dóna a conèixer la circumstància i ens ofereix la possibilitat de tornar a la nostra pàgina d’inici (Home Page) o bé de continuar sota la nostra responsabilitat cap al lloc web marcat com a insegur. És una característica que ve activada per defecte però que pot ser desactivada per part de l’usuari.

 

El filtre antiphishing de l'IE8

Accelerators: crea una llista de serveis en línia que ens permeten interactuar amb continguts de la pàgina que estiguem visualitzant. Així, si volem buscar en un servei de geoposicionament l’adreça que consta a la pàgina que estem veient, simplement haurem de seleccionar el text que la contingui i buscar el servei adequat a la llista d’acceleradors. Aquesta utilitat també constitueix un petit avançament del que és la web semàntica o Web 3.0 .

InPrivate Browsing: constitueix un mode de funcionament en el qual el navegador no guarda dades sobre la nostra navegació, convertint-la en totalment privada. Els llocs visitats no s’afegiran a l’historial de visites, de manera que no podran ser consultats per altres persones que accedeixin al navegador, no es desaran cookies en el sistema o noms d’usuari i contrasenyes de serveis en línia que consultem.

InPrivate Blocking: de la mateixa manera que l’anterior, aquesta és una altra eina que ens ajuda a mantenir la nostra privacitat. Si bé InPrivate Browsing no deixava rastres de la nostra activitat a l’ordinador local, la present funcionalitat ens permet seleccionar quina informació nostra s’enviarà a terceres parts vinculades amb el lloc que estem visitant. Així, podem evitar enviar informació a serveis de recollida d’estadístiques de visites en línia com Google Analytics, o a serveis de publicitat en línia.

Tab Groups: agrupa de forma lògica les diferents pestanyes que anem obrint, de manera que si obrim una pàgina en una pestanya nova a partir d’un enllaç en una pàgina que ja estiguem visualitzant, la nova pestanya es situarà al costat de l’original i amb un color diferent per a què puguem relacionar grups de pestanyes.

Millores a la barra d’adreces, que l’acosten a la que proporciona Firefox, amb reconeixement intel·ligent d’URL’s de manera que escrivint només unes poques lletres, el mateix navegador ja ens proposarà una sèrie de llocs que hem visitat i que, per tant, té classificats en el seu historial.

Web Slices: consisteixen en elements que podem situar en pàgines web per a què ens siguin automàticament notificats els canvis i actualitzacions que aquesta pàgina pogués patir.

Search suggestions: les capacitats de recerca del navegador han millorat en tots els aspectes, tant la cerca per paraules en el contingut d’una pàgina, com la cerca a través d’eines en línia. Gràcies als acords amb empreses i iniciatives de la talla de Yahoo!, Wikipedia, Google o Live Search (de la divisió en línia de la mateixa Microsoft), els resultats de les cerques ens són presentats ara amb una vista prèvia gràfica del contingut.

De moment, l’IE 8 beta 2 es troba disponible en anglès, japonès, xinès simplificat i alemany per a sistemes de 32 i 64 bits, essent compatible amb Windows XP, Vista, Server 2003 i 2008. Per a XP no queda del tot clar si cal comptar amb un Service Pack a partir de la versió 2, o bé és compatible amb l’SP1 o fins i tot amb XP sense service pack, ja que existeixen algunes incongruències entre la diferent documentació que podem trobar en el lloc web del programa.

 

Guillem Alsina