Així serà l’OpenOffice 3.0

Compartir

Suport natiu per a Mac OS X, filtres per treballar amb els formats natius del Microsoft Office 2007, suport per a la versió 1.2 del format OpenDocument, i col·laboració multiusuari en fulls de càlcul, les principals novetats d’una versió que si tot va com està previst, veurà la llum a mitjans d’aquest mes.


Aquest serà l'aspecte de l'OpenOffice 3 sota Mac OS XGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – Si el projecte OpenOffice.org segueix el calendari previst, d’aquí a pocs dies serà alliberada la versió 3.0 de la suite ofimàtica lliure, concretament el proper dia 16 de setembre.

Al juliol se’n va alliberar la beta 2, en la darrera build de la qual hi podem veure les característiques que incorporarà la versió final. La més important sigui potser que el llançament es farà en versió oficial nativa per a Mac OS X, integrat en la seva interfície d’usuari en comptes de necessitar el servidor de finestres X11. Tot i que amb anterioritat ja hem vist versions natives de l’OpenOffice 2.x per a Mac OS X, les crítiques que ha rebut aquesta versió de la suite han forçat a millores que proporcionen més estabilitat i un millor rendiment del programa en el sistema operatiu d’Apple.

La interacció amb la darrera versió de la suite ofimàtica de Microsoft (Office 2007 en la seva versió per a Windows i Office 2008 per a Mac OS X) millora gràcies a la incorporació en el paquet dels filtres per a importació de fitxers desats en el format Open XML, desenvolupat per Microsoft i estandarditzat per diversos organismes internacionals com ara l’ECMA i la ISO. Fins ara, aquests filtres havien de ser descarregats i instal·lats pels mateixos usuaris.

La versió emprada del format OpenDocument s’actualitza fins a la 1.2 mantenint el suport per a aquells fitxers creats amb versions anteriors d’aquest estàndard. Aquesta nova versió de l’OpenDocument inclou novetats com ara un potent llenguatge de formulació juntament amb un model de metadades basat en els RDF i OWL del W3C.

Una novetat significativa pel que fa a l’àmbit empresarial és la possibilitat de compartir un full de càlcul amb altres usuaris d’una forma molt simple, facilitant que diverses persones puguin treballar sobre un únic document. La mateixa eina de compartició preveu els conflictes d’actualització.

El nou Start CenterQuan carreguem el programa, el primer element que ens dóna la benvinguda és l’anomenat “Start Center”, una pantalla a partir de la qual podem crear un nou document de qualsevol dels mòduls inclosos (processador de textos, full de càlcul, presentacions,…) o obrir un document ja creat.

Altres novetats que presentarà OpenOffice 3.0 seran:

– La interfície gràfica inclou noves icones més polides i intuïtives.
– Inclusió de suport per a VBA (Visual Basic for Applications) a l’eina Solver, que en aquesta nova versió també s’haurà potenciat. Solver permet a l’usuari resoldre problemes suposant uns valors fixos per a una sèrie de cel·les mentre se’n varien d’altres.
– En el full de càlcul suporta fins a 1024 columnes enfront de les 256 tradicionals. La denominació de les columnes que superen el codi ZZ es realitza amb tres lletres (AAA fins a AMJ).
– El processador de textos pot mostrar diverses pàgines simultàniament, una capacitat especialment útil en sistemes amb més d’un monitor.
– Millora en el sistema de notes incloses en els documents de Writer.

A tota aquesta sèrie de novetats cal afegir-hi aquelles llançades amb les revisions menors de la branca 2.x de l’OpenOffice, com poden ser el suport per a macros VBA o les extensions per augmentar la funcionalitat de l’aplicació.

De moment, aquesta segona beta es troba disponible per a descàrrega lliure i gratuïta en forma de codi font i com a paquets compilats per als sistemes GNU/Linux (RPM i DEB per a sistemes de 32 i 64 bits), Solaris (arquitectures x86 i SPARC), Windows i Mac OS X amb interfície nativa Aqua.

Guillem Alsina