Així serà BlackBerry OS 10

Compartir

Avancem com serà i funcionarà el futur sistema operatiu dels smartphones BlackBerry, ara que ja s’ha donat a conèixer la seva data de sortida al mercat.

Poc a poc s’acosta el dia en què RIM presentarà la següent versió del sistema operatiu BlackBerry OS, que suposa un salt qualitatiu cap endavant molt important i, fins i tot, un salt quantitatiu, doncs des de la versió 7 la companyia canadenca passa directament a la versió 10. Aquesta data ja s’ha confirmat per al 30 de gener de 2013.

Els motius d’aquest veritable “salt al buit” cal buscar-los no només en aconseguir una major acceptació per part del públic, actualment més bolcat en les interfícies multitàctils, si no també en facilitar la feina als desenvolupadors.

Programar per al sistema clàssic de BlackBerry és força complicat” comenta a www.imatica.org un programador que prefereix romandre en l’anonimat, per a sentenciar “si no ho arriben a canviar, s’enfonsen“. I ens continua explicant la filosofia i eines que la canadenca facilitarà als desenvolupadors per a aquesta propera nova versió de la seva plataforma.

El nou BlackBerry OS 10 oferirà tres formes de desenvolupar programes per a ell:

 • apps natives, emprant l’SDK Cascades
 • HTML 5, desenvolupant amb Adobe Air
 • exportar aplicacions d’Android per a què funcionin en la plataforma de RIM

Per exportar una app d’Android a BlackBerry OS 10 serà necessari només recompilar el mateix codi font escrit per a la plataforma de Google, però no serà necessari canviar ni un punt ni una coma.

Això no garanteix al 100% que l’aplicació funcioni, tot i que segons el desenvolupador que ens ha assessorat per a la redacció d’aquest article, hi ha força probabilitats que si que ho faci. L’única excepció en què pot ser que no funcioni és en el cas d’utilitzar els serveis natius de Google com fan, per exemple, les mashups. En aquest cas, queda l’opció de retocar manualment el codi font.

L’execució d’aquestes apps es realitzarà de cara a l’usuari amb el look&feel d’Android, amb el mateix tipus de botons i widgets que en la plataforma del robot verd, no canviant aquest aspecte pellook&feel de BlackBerry OS.

Segons l’opinió de la nostra font, el rendiment de les apps traspassades des d’Android és notable, encara que no arriba al nivell de l’entorn d’execució natiu.

També plasmant l’opinió personal d’aquesta mateixa font, en el disseny i construcció de la interfície d’usuari del sistema es noten influències directes o indirectes de l’estil de les llibreries QT, fins a tal punt que ha especulat amb la possibilitat que aquestes estiguin realment sota el capó del nou sistema. QT ja no és, des d’aquest passat agost, un producte de Nokia.

Detalls del sistema

Algunes coses que no només no ens han passat per alt si no que, a més, ens han agradat del nou BlackBerry OS són:

 • efectes gràfics espectaculars i funcionant amb fluïdesa, fins i tot en el terminal de prova i amb una versió beta del programari;
 • notificador lliscant de la part superior, des del qual es pot accedir a la configuració, el Wi-Fi,…
 • barra de navegació a la part inferior de la pantalla;
 • gestor d’aplicacions, molt còmode, pràctic i intuïtiu;
 • BlackBerry App World i Messenger són diferents de les seves versions “clàssiques”.

El principal problema de qualsevol plataforma nova (i BlackBerry OS 10, encara que no completament, ho serà i, per tant, ho patirà) és la manca d’aplicacions. Per tal d’esmenar-ho, RIM ja ha posat en marxa diferents iniciatives, oferint incentius als desenvolupadors.

És el cas del programa 10k, pel qual, si una nova app per a BB 10 aconsegueix vendre fins a 1.000 dòlars en 12 mesos, la companyia posarà el que falti fins arribar a pagar al desenvolupador una suma de 10.000 dòlars.

A més, la companyia canadenca s’ha involucrat en el desenvolupament de diverses apps clau per a què la seva nova plataforma resulti atractiva als consumidors. Així, per exemple, els clients de Google Talk i Windows Live Messenger ja estan disponibles per a BB OS 10 i signats per la mateixa RIM.

BlackBerry Hub

Cal destacar especialment aquesta peça de programari, encara no implementada però que quan funcioni serà el centre de comunicacions integrades dels nous terminals BlackBerry.

A través d’aquest, l’usuari rebrà tots els missatges dels diferents serveis i comptes que tingui configurats; correu electrònic de diferents proveïdors (Gmail, Hotmail,…), Facebook, missatgeria instantània, SMS’s,…

Actualment ja existeixen eines en altres plataformes que exerceixen aquesta mateixa funció, però la de RIM es proposa, en primer lloc, com a proporcionada per la mateixa companyia fabricant del sistema quan, en les altres plataformes, la integració és més tímida i procedeix en major grau d’eines externes, i en segon lloc perquè sap encaixar i compenetrar les diferents vies d’informació i canals per on flueix cap al terminal.

Repetim que el BlackBerry Hub encara no està operatiu.

Terminals de prova

Els terminals entregats als desenvolupadors amb la nova plataforma no poden donar una idea fidedigna de com seran els futurs terminals llançats per RIM, ja que és molt diferent el que en un moment donat pot tenir una empresa de desenvolupament d’aplicacions a les mans, i el que es llanci al carrer en un futur. Tot i això, si ens pot donar una idea aproximada de per on poden anar els trets en els futurs aparells.

En el cas del terminal de proves de RIM, ens quedem amb els següents detalls:

 • completament tàctil, amb tan sols el botó d’engegat/apagat i els controls de volum de l’àudio trencant la seva línia. El programari recolza la hipòtesi que la canadenca apostarà més per smartphones multitàctils en el futur que no pas com ho fa ara;
 • incorpora sortida HDMI;
 • el marc de la pantalla també és tàctil. Això, afegit a l’absència de més botons, pot apuntar cap a que RIM vol innovar en l’ús i funcionament del telèfon, donant més èmfasi a què tota la interfície sigui per programari, amb absència màxima de controls per maquinari;
 • està concebut per a què es pugui utilitzar còmodament amb una sola mà, accentuant molt les accions i ordres gestuals;

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: