Així serà Chrome 2

Compartir

Tot i disposar amb prou feines d’un 1% del mercat i a un mes vista de la publicació de la primera versió estable, Google llança una prèvia de la segona versió, el que podria indicar un proper llançament de la versió estable definitiva.


El logo de Google ChromeGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – La comunitat de desenvolupadors Chromium, que reuneix a totes aquelles persones interessades en el desenvolupament del navegador web Chrome promogut per Google, ja tenen a la seva disposició la primera vista prèvia de la versió 2.0 d’aquest programa.

Quan fa poc menys d’un mes es presentava la primera versió madura (1.0) del navegador web Google Chrome, molts eren els que es mostraven estranyats; no debades la companyia del cercador acostuma a tenir els seus productes en fase beta durant un llarg període de temps. Tres mesos era, en aquest cas, un lapse sospitós.

Més sospitaran encara sabent que Google ha posat a disposició dels desenvolupadors que col·laboren en el projecte el que en aquests moments es rumoreja a Internet que és l’alpha de la versió 2.0 . Pel seu numeral, és la build (compilació) 156.1, i les seves principals novetats són:

– Ampliades les possibilitats de gestió de les pestanyes. Ara, quan extraiem una pestanya de la seva finestra i l’apropem a certes regions de la pantalla com les cantonades o les parts superior i inferior, podem maximitzar la finestra o ajustar-la per tal que ocupi la meitat de l’escriptori.
– Actualitzada la versió de WebKit, el motor de renderització emprat (i que també equipa al Safari d’Apple). Aquesta nova versió aporta algunes millores al treball amb fulls d’estil CSS.
– Funció d’autocompletació de formularis. Chrome és capaç de recordar els valors introduïts per l’usuari en els formularis en línia que aquest omple per a després suggerir aquests mateixos valors en camps d’altres formularis que coincideixen en tipus amb els prèviament omplerts.
– Zoom complet. Fins ara, quan els usuaris realitzaven zoom sobre la pàgina, només veien ampliat el text. Amb el zoom incorporat en la versió 2 de Chrome també s’ampliaran les imatges i altres elements amb els quals comptem a la pàgina.
– Sensibles millores en el corrector ortogràfic. Ara es pot activar o desactivar per a cada camp de text en concret.
– Autoscroll, prement en el botó del mig del ratolí.
– Implementa la seva pròpia versió del protocol HTTP. Anteriorment utilitzava la que ve per defecte en el Windows (WinHTTP).

No s’ha donat més informació que les principals novetats, ni tan sols una data de disponibilitat al públic en general. Tot i això, és probable que tan bon punt aquesta versió comenci a córrer entre els desenvolupadors, acabi "apareixent" en els sistemes d’intercanvi de fitxers tipus BitTorrent.

D’ençà de la seva presentació en societat al setembre d’aquest any passat i malgrat l’interès inicial que va despertar, Chrome no s’ha fet amb una quota de mercat significativa. A finals de desembre del 2008, només un 1,04% dels internautes utilitzaven aquest navegador, lluny del 7,93 que confien en Safari i molt lluny del 21,34 que utilitzen Firefox, però per damunt de navegadors amb més història a les seves espatlles com Opera (0,71% del mercat) o Konqueror (que ni tan sols arriba al 0,01%).

Una de les possibles errades de càlcul que Google hauria pogut cometre amb Chrome és que només es troba disponible per a Windows, pel què els usuaris del Mac OS X o GNU/Linux no poden provar-lo si no és a través d’emulació.

Més informació:

Estadístiques d’ús de navegadors web

Guillem Alsina