Així serà el futur de Firefox

Compartir

FirefoxLa interfície gràfica de les properes versions del navegador web lliure per excel·lència beurà de les fonts de Safari i Google Chrome.

Redacció – Mentre Firefox augmenta cada dia que passa la seva quota de mercat en detriment de l’Internet Explorer de Microsoft, es comencen a perfilar les futures versions que succeiran a l’actual 3.5 Shiretoko, sota l’indicatiu Firefox 3.next o Namoroka.

La interfície d’usuari de l’aplicació variarà, inspirant-se en les novetats introduïdes en Safari i Chrome, dos browsers que estan marcant tendència en el terreny de la usabilitat. Seguint la tendència de les aplicacions ja pensades en la interfície de Vista (i futurament en Windows 7), la línia de menús s’amaga, quedant-nos així un espai de treball més net i nítid. Però el què pot ser un avantatge, es pot convertir també en un inconvenient per als usuaris neòfits que no sàpiguen trobar els menús de l’aplicació per a utilitzar certes opcions. Les transparències cobren protagonisme, especialment pel què fa a la versió 4.0 del navegador, que emprarà la tecnologia Aero Glass.

De fet, la interfície d’usuari de tota l’aplicació sembla haver estat pensada per a obtenir el màxim rendiment sobre Windows, una plataforma prioritària per a Mozilla en els seus plans d’expansió, fet que ha suscitat més d’una crítica per part de la comunitat de desenvolupadors, que acusa a la fundació de menysprear a GNU/Linux i Mac OS X. La primera d’aquestes dues plataformes, el sistema operatiu del pingüí, ha estat precisament en la què millor ha rendit Firefox pel què fa a fidelització d’usuaris, ja que és el navegador que incorporen per defecte la majoria de les distros i totes les principals.

És probable que es perfeccioni el sistema de gestió de pestanyes, de manera que podrem crear una nova finestra amb simplement arrossegar una pestanya existent fora de la finestra que la conté.

Sota el capó, de moment poca cosa a dir mentre s’espera l’aprovació definitiva del draft de l’HTML 5. Màxim, que s’anirà actualitzant a versions més recents que es vagin posant a disposició del motor de renderització Gecko, un procediment d’actualització habitual amb cada nova release de Firefox.

A partir d’ara, les dates previstes per a la publicació de les futures noves versions del Firefox són finals d’enguany per a la 3.6, mitjans de 2010 per a la 3.7, i encara no s’ha fixat cap data per a la 4.0 que podria veure la llum a cavall entre el 2011 i el 2012.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)