Així serà Fedora 11

Compartir

GNU/LinuxLa disponibilitat de la primera beta d’aquesta famosa distribució de GNU/Linux ens permet fer-nos una idea molt aproximada de les novetats que ens oferirà al maig.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Els responsables del seu desenvolupament asseguren que Fedora 11 inclourà el nombre més gran de canvis fins ara vists en aquesta distribució. Els principals canvis es veuran en el procés d’arrancada, un particular que totes les distribucions de GNU/Linux busquen accelerar al mateix temps que fer-lo més espectacular a nivell visual. Els ordinadors que empren targes gràfiques nVIDIA, ATI i Intel podran fruir d’aquesta major espectacularitat visual.

L’escriptori també veurà millores, com en cada nova versió de qualsevol distribució GNU/Linux (en general, podríem parlar de qualsevol nova versió de qualsevol sistema operatiu), incloent les darreres versions disponibles dels principals escriptoris: Gnome 2.26, KDE 4.2.1 i Xfce 4.6.0 .

Gnome 2.26 sobre Fedora 11

S’adopta l’arquitectura de so PulseAudio, gràcies a la qual podem gestionar els volums de l’àudio de totes les aplicacions des d’un sol mesclador de forma centralitzada, entre d’altres funcionalitats.

Quelcom que potser no agradarà a tots els usuaris és la deshabilitació de la pulsació de tecles Ctrl+Alt+Esborrar (Backspace), que en general en tots els sistemes Unix “mata” el procés corresponent al servidor de finestres, el què seria equivalent en Windows a “matar” el procés EXPLORER.EXE . El motiu esgrimit pels responsables per a aquest canvi és que molts cops els usuaris duen a terme aquesta combinació per error en cercar una combinació amb dues de les tres tecles afectades. No s’ha indicat un mètode alternatiu, malgrat que sí tenim les instruccions per evitar tornar a activar aquesta pulsació.

El sistema de fitxers ext4 és el substitut de l’ext3 com a sistema de fitxers per defecte per al sistema. Altres distribucions, com Ubuntu, també estan oferint suport per a aquest sistema de fitxers però només opcionalment, no com a sistema de fitxers per defecte. També s’hi inclou suport en fase experimental per al sistema de fitxers Btrfs, indicant que més endavant, aquest podria prendre el lloc de l’ext4 com a sistema de fitxers per defecte per a realitzar la instal·lació.

KDE 4 sobre Fedora 11

 

S’ha inclòs en el PackageKit tot el necessari per millorar la “resolució” dels còdecs multimèdia necessaris per a reproduir un contingut i la forma d’instal·lar-los. També es facilita la instal·lació de firmware per al maquinari present a l’ordinador.

Per als programadors, una de les principals novetats és sens dubte el suport per a compilació en plataformes creuades amb Windows(MinGW), així com algunes millores en les facilitats incloses per a virtualització.

Altres novetats incloses:

  • GCC 4.4

  • NetBeans 6.5, amb suport per a PHP i JavaFX

  • Python 2.6

  • L’usuari guest es troba a partir d’ara també disponible en els CD’s Live

Fedora 11 beta ja està disponible per a la seva lliure descàrrega, podent descarregar els CD’s i DVD’s d’instal·lació per a tres arquitectures: i386, x86-64 i PowerPC. Els discs Live basats en Gnome i KDE també estan preparats per a les dues primeres plataformes de les tres anteriorment llistades, i les descàrregues de tots ells poden ser realitzades directament o mitjançant BitTorrent. També podem aprofitar la utilitat de creació de claus USB auto-arrancables (que funciona sota Windows) per a bolcar una de les imatges seleccionades a un d’aquests dispositius. La versió 11 estable hauria d’estar finalitzada i disponible per al públic en general a finals del mes vinent.

Com a curiositat, esmentar que el nom amb el que s’ha batejat aquesta nova versió de Fedora és Leonidas, el nom del rei espartà que va morir a la cèlebre batalla del pas de les Termòpiles, passant així a la història en lletres majúscules.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)