Així serà Firefox 3.6 (o potser 4)

Compartir

FirefoxLa numeració de la versió del navegador web lliure que seguirà a la 3.5 “Shiretoko” no està del tot clara malgrat que els seus objectius sí que comencen a definir-se: més velocitat i una interfície d’usuari millorada.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Amb el llançament de l’Internet Explorer 8 i els avanços en la resta de competidors en la “guerra dels browsers” (Chrome, Safari i Opera), Mozilla no es pot adormir sobre els llorers, i menys ara que el seu navegador estrella Firefox s’ha consolidat en la segona posició del rànquing mundial de navegadors, dominant el mercat en alguns països. És per això que, a manca de poc per al llançament de la propera versió 3.5 (nom en codi “Shiretoko”), ja ha començat a obrir boca sobre la successora d’aquesta.

Encara no està clar quin nombre lluirà la propera versió que seguirà a la 3.5 del Firefox, i el nom en codi de la qual és Namoroka. Inicialment, s’ha previst el numeral 3.6, però en la nota publicada per Mozilla es remarca el terme inicialment, pel què s’obre la possibilitat de que la versió que es comença a coure en els forns de Mozilla sigui finalment el següent pas major. Per això, a les pàgines de Mozilla també es referirà a aquesta propera versió del navegador web lliure com a Firefox.next .

El rendiment serà un dels punts clau a millorar en aquesta propera versió. La velocitat de la primera càrrega del programa, el temps que es triga en obrir una nova pestanya dins d’una finestra, i el temps de resposta quan l’usuari interactua amb el programa a través de la interfície gràfica, són ítems a millorar per tal que les tasques més comunes es notin més ràpides i amb una millor resposta.

Es potenciarà la personalització del navegador, actualment ja possible gràcies a eines i iniciatives com Fashion Your Firefox entre d’altres. Per a això, es farà més fàcil als usuaris descobrir extensions del navegador i instal·lar-les. És possible que, amb aquesta afirmació, Mozilla estigui desvelant una botiga d’aplicacions (en aquest cas extensions) basada en el model de l’App Store d’Apple, tal i com els principals fabricants de telèfons mòbils i programari per a aquests dispositius estan duent a terme. Aquest model es comença a trobar també en els sistemes informàtics de sobretaula. De fet, el repositori centralitzat d’extensions ja existeix, pel què la tasca de Mozilla seria simplement potenciar-lo.

El suport per a aplicacions web també es millorarà, facilitant fins i tot la seva execució fora de línia, i és probable que les pestanyes puguen organitzar-se segons codis de color tal i com es fa en el recentment llançat Internet Explorer 8. La interfície d’usuari també continuarà amb la seva integració en el sistema operatiu sobre el qual s’executi, una integració que també es realitzarà a nivell de dades i serveis, emprant per exemple els diccionaris incorporats en el sistema sobre el qual s’executi per a la correcció ortogràfica. Es donarà suport a Windows 7, la propera iteració de la plataforma de Microsoft, el què probablement impliqui una correcta integració amb la renovada barra de tasques d’aquest sistema operatiu, un dels elements que més han destacat els betatesters.

Tècnicament, Firefox.next es basarà en la versió 1.9.2 del motor de renderització Gecko desenvolupat per Mozilla, i la seva data de llançament al públic seria sobre mitjans de 2010 tot i que encara no hi ha res establert.

En la versió 3.0 de Firefox, alguns usuaris s’havien queixat de què Mozilla havia cuidat més la versió del navegador per a Windows que les versions per a GNU/Linux i Mac OS X, en un esforç per robar-li usuaris a l’Internet Explorer de Microsoft. Tot i això, aquestes crítiques pràcticament han acabat desapareixent del mapa. Caldrà controlar si Mozilla bolca realment més esforços en el desenvolupament per a la plataforma Windows, ja que no en va aquesta té actualment un 90% aproximat del mercat.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)