Així serà KDE 4.2

Compartir

Les millores de la primera beta publicada es centren principalment en l’aspecte i les funcionalitats de l’escriptori.


Redacció imatica.org – Ha estat publicada la primera beta de KDE 4.2, revisió de la reeixida branca 4.x que ha tornat al popular entorn d’escriptori per a Unix/Linux part de la quota de mercat perduda els darrers anys enfront de Gnome.

Els canvis més significatius els trobem en la interfície d’usuari, especialment en els efectes gràfics avançats. Aquests s’activen per defecte en una instal·lació base quan el maquinari i els drivers carregats ho permeten, al mateix temps que s’han afegit nous efectes.

Les icones de la barra de tasques poden ser a partir d’ara agrupades per aplicacions, en una funcionalitat idèntica a la que incorpora Windows des de la versió XP d’aquest sistema. També afectant a la barra de tasques, un altre canvi notable és la possibilitat d’amagar les icones de notificacions que apareixen al costat del rellotge del sistema a la banda dreta de la barra de tasques, una altra funció molt semblant a la seva homòloga en Windows.

I és que no debades, KDE va néixer per permetre a GNU/Linux i als sistemes Unix en general erigir-se com una alternativa al Windows a l’escriptori.

L'escriptori de KDE 4.2


L’aparença de diversos dels elements de l’escriptori (barra de tasques, llançador d’aplicacions, àrea d’icones de notificació,…) és més consistent amb la resta de l’entorn i es pot treballar amb més llibertat en els temes construïts pels mateixos usuaris.

Els gàdgets de l’escriptori també presenten interessants novetats: a més d’augmentar en nombre (incloent funcions com el deixar missatges en una pantalla bloquejada o actualitzar ‘feeds’ RSS) també s’inclou compatibilitat amb els Google Gadgets en Plasma i es millora la que ja existia per als Widgets del Mac OS X. A partir d’ara, els gàdgets poden ser escrits en Ruby, Python i es millora el suport per a aquells escrits en Javascript.

Els fons de pantalla poden ser escrits com un plugin, pel què a més de ser imatges estàtiques poden tenir alguna funcionalitat. Novament, i si fem una comparació amb Windows, veiem que aquest sistema operatiu tenia ja en la seva versió XP un mecanisme semblant però més rudimentari: la possibilitat d’incrustar una pàgina web com a fons d’escriptori. No és exactament el mateix, i podem considerar que la funcionalitat de KDE és més avançada, però la idea bàsica sí que es pot considerar molt semblant quan no idèntica.

El suport per a sistemes multimonitor ha millorat, un aspecte que també fou polit per Gnome, el competidor més directe de KDE, en la seva versió 2.24 .

Pel què fa a les aplicacions incloses en el paquet, s’ofereixen millores puntuals com més velocitat de càrrega en el Konqueror o previsualització de documents a les barres d’eines de Dolphin.

KDE 4.2 beta 1, el sobrenom de la qual és Caterpillar* ja pot ser descarregat en format binari des dels servidors del projecte per a la seva instal·lació en diverses distribucions GNU/Linux, o bé en codi font per a la seva compilació.

* Aquesta denominació pot referir-se tant a un tipus de larva com a un personatge del llibre Alícia al País de les Meravelles de Lewis Carroll, com la famosa marca d’equipament industrial i d’obres.

Guillem Alsina