Així serà la propera Ubuntu

Compartir

UbuntuEl canvi en l’entorn gràfic serà el més destacat, malgrat que l’eliminació total de la HAL en favor de DeviceKit serà també important doncs permetrà arrancar el sistema en molt menys temps.

Redacció – Quan ja han passat un parell de mesos d’ençà de la publicació de la darrera versió estable d’Ubuntu, la distribució GNU/Linux de més èxit actualment, la feina per a la propera versió 10.04 Lucid Lynx ja està en marxa i ha produït un resultat, la primera alpha que ens serveix d’excusa per donar una repassada al què proporcionarà aquesta futura nova versió.

Inicialment, Lucid Lynx havia d’incorporar Gnome 3, la nova encarnació del popular escriptori per a sistemes Unix que està cridada a significar un canvi radical en la seva interfície gràfica. Però el retard de la sortida al mercat d’aquesta versió fins al proper setembre de 2010, provoca que Ubuntu 10.04 continuï incloent a Gnome en la seva branca 2.x, possiblement amb l’actual versió 2.28 o, si ja es troba a punt, la versió 2.30 . Aquesta darrera hauria d’estar a punt el proper abril, el mateix mes en què Lucid Lynx veurà la llum, i inclourà canvis en l’apartat gràfic (icones de 256×256, millores en els widgets,…), en l’eina de gravació de discos Brasero, en el visualitzador de documents Evince i en el suport per a webcams entre d’altres aspectes.

L’apartat gràfic és un dels aspectes que es milloren en cada nova versió d’Ubuntu, i en aquesta es pretén que se li doni un nou gir més gran encara si és possible respecte a versions anteriors. Així, es buscarà millorar el sistema que gestiona les transparències en les finestres, perseguint amb això acostar la interfície d’aquest Linux al look&feel de Mac OS X o Windows Vista/7, plataformes que en la seva interfície gràfica d’usuari fan un ús extensiu de l’efecte de transparència en les finestres de les aplicacions.

També es rumoreja amb un canvi d’estil en els colors de la distribució, quelcom que no podrem donar per fet fins a l’alliberament de la versió definitiva, per molt que puguem veure en les versions alpha, beta i RC prèvies. El motiu és simple: tot i les crítiques pels tons marrons i ataronjats que ha emprat aquesta distribució fins a la data (i que molts titllen, simplement, de “lletjos”), aquests s’han convertit en un senyal d’identitat molt poderosa que permeten que qualsevol persona que vegi una captura de pantalla d’aquesta distro, pugui identificar immediatament que es tracta d’Ubuntu i no d’un altre sistema.

En un aspecte molt més tècnic, s’elimina tot el suport per a HAL, la capa de gestió del maquinari, que és substituïda per DeviceKit i altres elements del kernel. Això permet a Ubuntu arrancar més ràpidament i també tornar més ràpidament de l’estat de repòs (suspensió).

Una altra novetat important que ens oferirà probablement el futur immediat d’Ubuntu és la disponibilitat d’una versió per a arquitectura ARM, ja que es preveu que durant el 2010 seran massivament introduïts els netbooks basats en aquesta plataforma, en els quals s’apostarà decididament per Linux, principalment a falta d’una versió de Windows XP/Vista/7 per a aquesta mena de processadors (només Windows CE ha estat portat a ARM). Tot i això, aquesta primera alpha encara no està disponible per a la nova arquitectura.

Altres novetats importants d’Ubuntu 10.04 Lucid Lynx són:

  • Emprat el sistema d’arrancada usplash

  • Kernel 2.6.32

  • En Kubuntu s’utilitza la beta de KDE 4.4

La primera alpha d’Ubuntu 10.04 ja pot ser descarregada des del lloc web de la distribució, disposant de versions per a les arquitectures x86 i AMD64 en format desktop, server i alternate.

En el moment en què surti al carrer en versió definitiva, Lucid Lynx tindrà un cicle de suport LTS (Long Time Support) de tres anys per als escriptoris i cinc per als servidors.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)