Així serà l’iPhone OS 3.0

Compartir

iPhoneApple ha publicat una preview per a desenvolupadors del que serà l’evolució del sistema operatiu del seu telèfon.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Fins a un centenar de noves característiques per a l’usuari final aporta aquesta nova revisió de la variant del Mac OS X que equipa als telèfons mòbils iPhone i reproductors multimèdia iPod Touch de la companyia de Cupertino, sense comptar amb les 1.000 noves API i el nou SDK per al desenvolupament d’aplicacions.

Des de feia uns dies s’especulava en uns quants llocs d’Internet amb el que podria aportar aquesta nova versió de l’iPhone OS, ja que s’havien filtrat algunes informacions de la seva presentació. Val a dir que el què s’ha presentat és només una preview disponible per a desenvolupadors que es pot aconseguir a través de l’Apple Developer Connection i que, per tant, encara no es troba disponible per al públic final. Es preveu que aquesta disponibilitat es farà efectiva en dates estiuenques.

Entre les novetats destacables no es troba cap remodelació de la interfície gràfica d’usuari, els canvis es troben a l’interior i són especialment interessants per al desenvolupament i creixement de l’ecosistema d’aplicacions. Tal vegada un parell de les poques novetats per a l’usuari final siguin d’una banda la demanada funció de copiar, tallar i enganxar, i la inclusió de suport per a missatges MMS a l’iPhone.

Per als desenvolupadors, tenim entre d’altres el suport per a aplicacions peer-to-peer. Aquells que pensen en clients P2P tipus eMule, els haurem de dir que aquesta tecnologia va molt més enllà, i que pot ser útil per exemple als jocs multijugador en línia. A més, en necessitar l’acceptació d’Apple per constar a l’App Store, és poc probable que un client de descàrrega d’arxius per P2P superi el tall.

Parlant precisament de l’App Store, s’inclouen una sèrie d’API’s que permeten als desenvolupadors utilitzar les funcionalitats de l’App Store i el seu model de comercialització des de dins dels seus desenvolupaments. Amb això, podran oferir continguts per subscripció o venda de nous continguts.

Podem imaginar fàcilment serveis de subscripció de vídeos o de continguts digitals en àudio o textuals de pagament, i que s’adquireixin a través d’una aplicació pròpia.

Una altra interessant novetat per a desenvolupadors és la possibilitat de comunicar-se des de les aplicacions i el sistema amb els accessoris de maquinari que terceres parts desenvolupen per al telèfon i el reproductor multimèdia d’Apple. Això permetrà als fabricants de maquinari relacionat estendre les funcionalitats dels seus dispositius més enllà del propi aparell.

Les notificacions de tipus divers emprant la tecnologia push es troben des d’ara també a l’abast dels programadors, que poden aprofitar-les per a crear serveis de subscripció a notícies o altres continguts la renovació dels quals en els servidors hagi d’arribar en temps real als clients.

Altres novetats també interessants de l’iPhone OS 3.0 són:

  • Accés a la biblioteca de música de l’iPod

  • Possibilitat d’utilitzar els mapes de Google dins de les nostres pròpies aplicacions

  • Vista apaïsada a les aplicacions Mail, SMS i Notes

  • Bluetooth estèreo

  • Sincronització de Notes amb Mac i PC

  • Login automàtic en hotspots Wi-Fi

Apple ha anunciat que, en quant es trobi disponible per al públic en general, l’actualització a l’iPhone OS 3.0 serà gratuïta per als posseïdors d’un telèfon iPhone, mentre que per a aquells que tinguin un iPod Touch els costarà 9,95 dòlars als Estats Units, i és de suposar que una quantitat semblant per a la resta del món. Desconec el perquè d’aquesta “discriminació”.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina