Això podria ser Chrome OS?

Compartir

Chrome OSUn lector de TechCrunch es va trobar casualment el que podria ser una prova de concepte per a la interfície del futur sistema operatiu d’escriptori de Google. Òbviament, la informació no ha pogut ser contrastada.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Fa uns dies, un lector de TechCrunch (bloc especialitzat en noves tecnologies i l’actualitat de la indústria del sector) va enviar a aquesta publicació informació sobre una interessant troballa que havia realitzat: navegant per les carpetes del repositori del codi font de Chromium (el projecte de port del navegador web Chrome a sistemes Unix com GNU/Linux i Mac OS X) es va topar amb una carpeta que indicava que el seu contingut era l’esperat sistema operatiu desktop de l’empresa del cercador, Chrome OS.

Diversos indicis apuntaven a què la troballa es diferenciava, efectivament, del navegador web, essent-ne el més important la diferència en el “pes” del contingut: 19 Megabytes del navegador contra els 139 que presentava la descàrrega etiquetada com a Chrome OS. L’Únic dubte que podia presentar-se és que aquesta consistia en un paquet .DEB per a instal·lar sobre Linux.

Una imatge del què podria ser l'escriptori del Chrome OS
Una imatge del què podria ser l’escriptori del Chrome OS

Però tot i això, aquest punt cobra sentit si pensem que Chrome OS es basarà en el sistema operatiu del pingüí. A més, Google emprarà probablement tècniques de virtualització que permetran executar un navegador web tipus Chrome que constituirà l’escriptori, amb múltiples instàncies sobre un kernel Linux. És per això que es podrà virtualitzar aquest escriptori per convertir-lo en una aplicació que es pugui executar sobre una distribució de GNU/Linux.

Segons indica TechCrunch, aquest paquet de programari fou posat pel mateix usuari a disposició dels internautes a Rapidshare, però una visita a l’enllaç indicat per la publicació en línia ens revela que no és el paquet buscat, sinó el navegador Chromium per a GNU/Linux. Tot i això, una posterior investigació en diversos cercadors em va dur a la conclusió de que, efectivament, en algun moment anterior hi havia hagut un arxiu de prop de 140 MB. de pes en el servei de descàrrega, que responia al nom ChromeOS i que havia estat retirat per la mateixa Rapidshare. Casualitat?

La segona captura de pantalla que ha trascendit a Internet
La segona captura de pantalla que ha trascendit a Internet

La precipitada retirada del paquet de programari de la llum pública sembla un altre indici de la seva autenticitat, informació que s’ha de prendre amb un cert escepticisme ja que no ha pogut ser contrastada a través de diverses fonts independents entre elles. Podria ser, fins i tot, una prova de concepte només de la part d’interfície gràfica, o bé del navegador web que portarà incorporat el sistema, i que si les captures de pantalla són fidedignes i pertanyen al Chrome OS, podríem deduir que, amb tota lògica, el browser serà la peça més important del sistema.

Una trampa de Google?

Malgrat tot el que he explicat, no deixa de ser sorprenent com un desenvolupament que s’ha vist fins ara embolicat en el més gran dels secretismes, hagi patit una filtració tan aparatosa com aquesta, essent descobert en un repositori obert al públic. El més lògic seria que el codi font de Chrome OS es trobés en un repositori tancat, ni tan sols accessible des d’Internet (encara que fos de forma protegida mitjançant una VPN), i només poguessin treballar-hi des dels quarters centrals de la companyia del cercador a Mountain View.

La present filtració podria, doncs, constituir una maniobra calculada per Google per a generar buzz, rumorologia i interès sobre el seu futur sistema operatiu, precisament en aquestes dates en què Microsoft ha presentat el nou Windows 7. Fins i tot la precipitada retirada del codi font poc després de que es fes pública la notícia, podria haver estat calculada per fer-la més versemblant.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)