Algunes idees per regalar tecnologia aquest Nadal

Compartir

Els netbooks són l’estrella tecnològica del Nadal, amb unes xifres de vendes que augmenten diàriament. Els telèfons mòbils amb interfície multitàctil que han inundat darrerament les operadores a imatge i semblança de l’iPhone d’Apple es converteixen també en una bona opció per regalar als nostres éssers estimats.


Redacció imatica.org – S’acosten les dates nadalenques, uns dies durant els quals la meitat de la humanitat es ficarà de ple en una celebració que en la seva gènesi teòrica és, almenys, una mostra d’amor i amistat cap als altres així com de celebració de l’arribada del nou any segons el calendari gregorià.

Allunyem per un cop les crítiques al consumisme exagerat i a la hipocresia amb les quals alguns sectors socials acusen a aquests dies per centrar-nos en la febre que envaeix a la major part de l’autoanomenat primer món per fer regals als éssers estimats i, perquè no, plantejar la possibilitat d’obsequiar amb tecnologia als nostres amics i familiars.

Sense cap mena de dubte, el regal estrella d’aquest nadal serà el netbook. Aquesta mena de màquina ve marcada per les seves petites dimensions, lleugeresa (el seu pes ronda el quilogram), absència d’unitat lectora de CD/DVD que es veu compensada per una unitat lectora de targes SD (quelcom que ja incorporen des de fa temps els portàtils de més rang) i unitats internes d’emmagatzematge de dades amb tecnologia SSD en alguns casos.

Allò més important a l’hora de seleccionar un netbook és tenir en compte l’usuari al qual es dirigeix i la funció que desenvoluparà. No és el mateix utilitzar-lo com a complement dels ordinadors de sobretaula existents o d’un portàtil més gran que en substitució d’una d’aquestes màquines. Cal tenir en compte la menor potència del seu maquinari així com la petitesa de la seva pantalla, un detall molt a tenir en compte si el seu destinatari s’ha de passar gaires hores enfront de la màquina.

És important també fixar-nos en la quantitat de memòria RAM de la màquina, així com en el seu emmagatzematge intern. Molts d’aquests aparells vénen equipats amb memòries de tipus SSD de poca capacitat, uns 20 GB. com a molt, el que serà clarament escàs si la intenció de l’usuari principal del dispositiu és instal·lar gran quantitat de programes o treballar amb arxius voluminosos.

Pel que fa a la memòria RAM, encara ens trobem al mercat amb alguns models que munten 512 Megabytes, mig Gigabyte. L’habitual és disposar d’1 GB., amb models existents que arriben fins als dos.

Per a l’emmagatzematge intern disposem de dues tecnologies diferents: els discos durs magnètics clàssics, o els nous SSD, més cars que els primers però més resistents a caigudes de l’ordinador o cops diversos, i això és un factor que s’ha de tenir en compte.

Si es diu d’Asus que va inventar aquest mercat inspirada per les demandes de gran quantitat d’usuaris de màquines semblants a l’OLPC de Nicholas Negroponte, el portàtil ultralleuger per als països de l’anomenat tercer món, actualment és Acer amb el seu model Aspire One la que s’endú la palma pel que fa a vendes, i fins i tot les marques de clònics han fet la seva entrada en aquest segment sense oblidar a la resta de grans fabricants; així, Hewlett-Packard, LG o Samsung disposen de models que competeixen amb els dels fabricants taiwanesos Acer i Asus.

És, també, una opció molt vàlida per a què els més petits tinguin el seu propi ordinador, ja que acostumen a tenir prou potència per realitzar correctament els treballs escolars, però poca per als jocs d’última generació, un maldecap per a molts pares avui en dia.

Fins i tot per a aquest tipus de clients existeix un disseny de referència, l’Intel Classmate, dissenyat per la multinacional californiana per als estudiants.

El multitàctil és bonic

Primer fou Apple amb l’iPhone, i després es van despenjar tots els grans fabricants de telèfons mòbils començant per HTC i acabant per BlackBerry i Nokia. Allò multitàctil està de moda, i malgrat que aquestes festes poden veure una disminució de l’allau de vendes dels telèfons i reproductors MP3 de la companyia de la poma sobre el total, això no voldrà dir que l’empresa dirigida per Steve Jobs estigui perdent pistonada, ans al contrari: és que la resta amplien quota de mercat.

Cada dia amb més funcions incorporades, ja no ens és rar veure telèfons amb reproductor de música i càmera de fotos incorporats, el que sense cap mena de dubtes pot provocar un punt d’inflexió al mercat d’aquest tipus d’aparells que es començarà a veure al llarg d’aquestes jornades nadalenques.

Un altre tipus d’aparells tecnològics que estan passant més desapercebuts en les preferències probablement per la gran empenta dels netbooks (que monopolitzen l’interès dels mitjans de comunicació especialitzats) però que poden ser una bona opció de regal són els reproductors MP4 o els discos durs externs multimèdia, dues opcions complementàries i no excloents.

Depenent si al receptor del regal li agrada viatjar i en els seus desplaçaments vol veure pel·lícules i escoltar música o si bé per contra prefereix quedar-se a casa gaudint del seu televisor, optarem per una o altra opció.

Els ordinadors de tota mena són un clàssic, especialment per als més joves (i si s’han portat bé durant l’any), però si volem ser originals, sempre podem recórrer a regalar programari si el que utilitza la persona destinatària del regal són aplicacions propietàries amb llicència i no disposa de la darrera versió, o un gàdget diferent, divertit, que marqui estil i sigui útil al mateix temps.

Si voleu mostra d’això últim: el rellotge-telèfon mòbil del qual en vam parlar ja fa algunes setmanes en aquesta mateixa publicació. Encara que, també és cert, disposem d’un ampli rang d’aquesta mena de gàdgets per regalar, i una bona opció si anem una mica desorientats és anar a eBay, lloc de subhastes que ens pot donar una clara mostra del que tenim al nostre abast.

Independentment de si regalarem tecnologia o no, i de si som cristians o no, aquestes festes són una trobada familiar entranyable en la qual ha de regnar la pau per a tots (malgrat que també és cert que seria bonic que no necessitéssim el Nadal per a això, sinó que fos així tot l’any); us recordem que els excessos de l’alcohol propis dels àpats i celebracions d’aquestes dates combinats amb el volant no són bons companys a la carretera. Esperem no haver de lamentar la pèrdua de vides humanes, tot i que sabem que és quelcom indissolublement unit a aquests dies de festa (lamentablement).

També volem fer una crida per a aquelles persones que regalaran tecnologia o els que siguin receptors d’aparells tecnològics com a regals, per tal que donin els seus antics aparells que han de retirar del servei en favor dels nous per a què pensin en donar el material vell però encara útil a alguna de les nombroses organitzacions que s’encarreguen de posar aquests aparells en condicions i enviar-los a aquells que no poden permetre’s la seva compra. Donaran més vida a l’aparell en qüestió i una oportunitat a qui no se’n pot pagar una pel seu compte.

A tots, independentment de raça, cultura o religió, els nostres desitjos d’unes bones festes i un pr&ogra
ve;sper any nou.

L’equip de redacció d’imatica.org

Guillem Alsina