Algunes prediccions sobre tecnologia per al 2010

Compartir

www.imatica.orgFem una mica de futurologia: Chrome augmentarà notablement la seva presència com a navegador web triat pels usuaris, Apple llançarà un Tablet PC/centre d’oci multimèdia en un format que serà l’èxit d’enguany, i els lectors d’ebooks veuran un futur molt brillant al seu davant.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La futurologia, a més d’inexacta, és sempre difícil. I més en un camp com el tecnològic, en el que en comptes de trepitjar amb força, el que fem tots els que informem sobre ell -o, pel cap baix, hauríem de fer- és lliscar amb la màxima cura sobre una superfície altament inestable. Malgrat tot, això no és un obstacle per atrevir-nos a practicar un antic art que l’ésser humà ha dut a terme des de la nit dels temps i que tendeix a apaivagar els seus temors sobre l’ignot del futur: l’endevinació.

I, posats a endevinar, vaig a situar-me dins la pell d’un àugur per tal d’intentar entreveure quines seran algunes de les principals línies informatives del sector en aquests propers dotze mesos. Això si: per a la vostra tranquil·litat, amic lector, aclarir que no oferiré cap sacrifici als déus ni obriré en canal algun pobre i innocent animaló, sinó que només recorreré al què crec és lògic i a l’arxiu de notícies del què disposo per a, basant-me en el passat, intentar entreveure com pot ser el futur.

Chrome (navegador) i Android es consolidaran, mentre que Chrome OS (sistema operatiu) farà un tímida aparició

El període estival ens llegarà la finalització de Chrome OS, que al setembre-octubre ja estarà prou madur com per començar a ser instal·lat en ordinadors. Tot i això, només una o dues màquines seran llançades amb aquesta plataforma abans de la fi d’any, i probablement el portaran com a sistema secundari per a l’arrancada ràpida juntament amb Windows 7. Seran netbooks, i un serà amb tota probabilitat un Acer. Les perspectives apunten a què 2011 serà un bon any per a Chrome OS.

Pel què fa a l’altra plataforma de Google, Android -aquesta per a telèfons mòbils-, viurà un excel·lent 2010 ja consolidada, i veurà com es multipliquen els models de terminal que la integren i les marques fabricants que es pugen al seu carro. Només un moviment en fals de Google llançant un telèfon sota la seva pròpia marca podria interrompre un futur tan brillant; veurem com reacciona el mercat davant del Nexus One.

Mentre, el navegador web Chrome pujarà com l’escuma, i tret potser dels mesos estiuencs, veurà com la seva quota de mercat augmenta constantment, acostant-se al 8-10% a finals d’any i consolidant-se com la tercera opció més popular darrere de l’IE de Microsoft i el Firefox de Mozilla. Precisament aquest darrer no arribarà a superar en quota de mercat al browser de Microsoft, però li continuarà menjant terreny fins al punt que és possible que l’Internet Explorer arribi a baixar del 50% global.

Apple sense Jobs

El cofundador i CEO de la companyia de Cupertino complirà els 55 anys aquest 2010 mentre es recupera d’una greu malaltia que l’ha mantingut apartat de la direcció de la seva companyia durant molts mesos en aquest 2009. Suposo que, malgrat que refractari, en aquest 2010 haurà de cedir bona part del control i comandament que exerceix a Apple a alguns dels seus subordinats, fet que marcarà un punt d’inflexió en la companyia i, probablement, la pèrdua d’una part de l’empenta innovadora que fins ara -i d’ençà de la tornada de Jobs després de la seva etapa a NeXT- l’ha caracteritzat.

Això si, Jobs continuarà mantenint un càrrec a l’empresa i veurà encara el llançament del tan esperat tablet de la companyia.

Un iPod gegant

Precisament el què ha estat un rumor constant en el 2009 veurà la llum en el 2010 en forma d’una mena d’iPod gegant i que constituirà un centre d’oci multimèdia mòbil. El sistema operatiu que el governarà serà una versió del Mac OS X a cavall entre l’iPhone OS i la plataforma que podem gaudir en els ordinadors Mac d’Apple, que permetrà l’execució d’un rang més ampli d’aplicacions, donant així un nou impuls a la botiga d’aplicacions en línia App Store. Les aplicacions d’iPod Touch/iPhone seran, probablement, compatibles amb aquest dispositiu, però per esprémer al màxim les seves característiques es necessitaran una nova mena de programes que exploten una pantalla més gran i més potència de processador.

Pel què fa als continguts, aquesta mena de “tablet” comptarà amb àudio, vídeo, llibres electrònics, i videojocs com a punts forts. La venda o lloguer de jocs convertirà a Apple en un contendent dels fabricants de consoles i d’aparells com la Wii, PS3 o Xbox 360.

Seguint amb aquest format de Tablet, veurem l’aparició de més aparells com aquest que començaran a substituir als netbooks com a ordinador que ens acompanyarà a totes hores en els nostres desplaçaments.

Nokia tornarà a revolucionar el mercat

La companyia finlandesa es refarà -i venjarà- de les crítiques rebudes durant el 2009 en aquest 2010 gràcies a Maemo i a l’excel·lent resultat dels seus terminals de gamma alta que, encapçalats per l’N900, desembarcaran al llarg d’aquest any als prestatges de les botigues.

Si el renovat Symbian tindrà la mateixa sort és tota una incògnita que només el pas dels mesos revelarà, tot i que la veritat és que el seu ús quedarà pràcticament restringit a Nokia si no és que la indústria dóna l’esquena a l’Android ara que Google ha llançat el seu propi terminal. És probable que algunes empreses com Sony Ericsson continuïn apostant per Symbian, encara que sigui en una part marginal del seu catàleg de terminals, si més no per mantenir alerta a la multinacional del cercador.

Aquest any si, el dels ebooks

Es deia que aquest 2009 seria l’any dels ebooks, i potser hagi estat així a nord-amèrica, però a aquests petits aparells encara els queda camí per recórrer tant allà com a la resta del món. 2010 veurà la consolidació entre l’usuari final i expansió dels lectors de llibres electrònics a tots els nivells, i la seva baixada de preus degut a l’entrada d’un nombre més gran de fabricants, la diversificació de l’oferta i l’abaratiment de costos de fabricació.

La campanya nadalenca de 2010-2011 serà el veritable boom, i els lectors d’ebooks es convertiran en les autèntiques estrelles juntament amb els MID’s/tablets com el que possiblement llenci Apple.

Dins de menys de dotze mesos veurem quantes d’aquestes prediccions he encertat…

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)