Alliberada la primera alpha de Fedora 10

Compartir

Compartició de la connexió sense fils en xarxes ad-hoc i la inclusió d’una nova eina de seguretat, principals -tot i que no les úniques- novetats.


Redacció iMàtica – El projecte Fedora i el seu principal mecenes, Red Hat, han presentat la primera alpha de la desena versió de la seva famosa distribució de GNU/Linux, el nom en clau de la qual és Cambridge i que si tot va com s’ha previst veurà la llum en versió definitiva cap a l’octubre d’aquest mateix any.

Bàsicament, aquesta versió es tracta d’un ‘snapshot’ (una instantània) de la versió de desenvolupament de la distro l’objectiu de la qual és el de ser provada pel màxim nombre de desenvolupadors i usuaris possible de manera que puguin detectar-se possibles problemes i corregir-los el més aviat possible.

Entre les novetats que inclou podem destacar:

– Nou disseny gràfic per a la pantalla d’arrencada
– Possibilitat de compartir la connexió sense fils amb altres ordinadors, de manera que aquests emprin la màquina amb Fedora 10 com a passarel·la a Internet. Molt útil en entorns en els quals, per exemple, connectem un ordinador a Internet mitjançant una tarja 3G mentre la resta de màquines es connecten emprant la primera com a gateway
– Millores en el subsistema d’àudio
– Inclusió d’una nova eina d’auditoria de seguretat i detecció d’intrusions
– Millora del suport per a webcams
– Millorat el suport per a control remot mitjançant el port d’infrarojos, probablement per a introduir funcionalitats de Media Center gestionades amb un comandament a distància
– Versió 4.6 del sistema d’empaquetament RPM
– Millora en el suport al llenguatge de programació Haskell
– Accés a servidors Exchange de Microsoft mitjançant l’ús d’OpenChange

A partir d’aquí, ens queda la congelació de la versió beta a l’agost, la seva publicació al setembre i la Preview Release a l’octubre, poc abans del llançament de la versió definitiva.

Guillem Alsina